Türkiye'de yaşayan yabancı kadınlara karşı cinsiyete dayalı şiddetin yaygınlığı
The prevalence of violence against foreign women in Turkey
- Tez No: 624517
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF TUNÇ DEMİRCAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Yabancı kadın, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, Foreign women, violence against women, domestic violence
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışma, Türkiye'ye serbest göç ile yerleşen yabancı kadınlara yönelik partner, arkadaş, esnaf, iş arkadaşı, tanınmayan kişi ve komşu şiddetinin yaygınlığını ve yabancı kadınların demografik özelliklerine göre şiddet türlerine maruz kalma dağılımını araştırmayı amaçlamaktadır. Türkiye'de yaşayan yabancı kadınların farklı kişilerden maruz kaldıkları fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetin, hangi kıtadan geldikleri, medeni halleri, öğrenim durumları, Türkçe bilgileri, partnerlerinin vatandaşlığı ile ilgili ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi serbest göç ile eğitim, aile, turizm veya iş sebebiyle Türkiye'ye yerleşmiş, mülteci, göçmen veya sığınmacı olmayan, geçici korumadan yararlanmayan, İngilizce bilen, yaşları 21-72 arasında değişen N=270 yabancı kadından (yaş ort:39,36; ss:12.678) oluşmaktadır. Çalışmada demografik bilgileri ile ilgili 12 soruluk kişisel bilgiler formunun yanında; katılımcılara partnerlerin, komşuların, esnafın, arkadaşların, tanınmayan kişilerin ve iş arkadaşlarının fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet içeren davranışları ve katılımcıların bu davranışlara karşı tepkilerini gözlemeye yönelik anket soruları yöneltilmiştir. Yabancı kadınların az gelişmiş ülkelerden gelmeleri halinde kültür seviyelerinin de düşük olduğuna dair önyargıların, yabancı kadınların çevre ile aralarındaki kültürel farklılığın fazla olmasının, ten rengi ve bedensel farklılıkların, fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddetin yaygınlığını artırdığı gözlenmiştir. Yabancı ve bekar kadınların çevreleri tarafından fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddete maruz kalma yaygınlıklarının fazla olduğu, bununla birlikte yabancı bekar kadınların şiddet deneyimlerini aktarma konusunda daha rahat olabilecekleri gözlemlenmiştir. Eğitim seviyesinin arttıkça partnerler tarafından maruz kalınan cinsel şiddetin yaygınlığının azaldığı ancak iş yerinde psikolojik şiddete uğrama yaygınlığının arttığı gözlemlenmiştir. Partnerleri Türk vatandaşı olan yabancı kadınların partnerleri tarafından psikolojik şiddete uğrama yaygınlıklarının daha fazla olduğu gözlenmiştir. Eski partnerleri tarafından psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete uğrayan yabancı kadınların şimdiki partnerleri tarafından daha az şiddete uğradıkları gözlenmiştir. Örneklem sayısının kıtalara eşit olarak dağılması, araştırmanın derinleştirilmesi için ölçek analizinin uygulanması, soruların sadeleştirilmesi önerilmektedir. Yine de Türkiye'ye serbest göç ile gelen yabancı kadınlara yönelik şiddet araştırması neredeyse hiç olmadığından bu araştırmanın literatüre katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to investigate the prevalence of intimate partner, friend, shopkeeper, colleague, stranger and neighbour violence against foreign women settled in Turkey by free migration and distribution of exposure to violence types according to demographic characteristics of foreign women. The relationship between the physical, psychological, sexual and economic violence against foreign women living in Turkey and their marital status, education status, Turkish knowledge and citizenship of their partners have been examined. The sample of the study consists of 270 foreign women (aa: 39,36; sd: 12.678) aged between 21-72 who speak English, settled in Turkey for reason of education, family, turism or work and are not counted as immigrants, refugees etc. It has been observed that prejudices about cultural levels of foreign women, the cultural differences between foreign women and the environment, skin color and physical differences may increase the prevalence of physical, sexual, economic and psychological violence. It has been observed that the prevalence of physical, sexual, economic and psychological violence against foreign and single women is much higher and foreign and single women can be more comfortable in conveying experiences of violence. It has been observed that as the level of education increases, the prevalence of sexual violence by intimate partners decreases, but the prevalence of psychological violence at work increases. It has been observed that the prevalence of psychological violence by foreign women whose intimate partners are Turkish citizens is higher. It has been observed that foreign women who are psychologically, economically and sexually abused by their former partners suffer less from violence by their recent partners. It is suggested that the scale of the sample should be evenly distributed, the scale analysis should be applied to deepen the research, and the questions should be simplified. It is thought that this research can contribute to the literature since there is almost no research on violence against foreign women in Turkey.