Etik liderlik ve örgütsel adaletin iş tatminine etkisi: İstanbul ili vakıf üniversiteleri üzerinde bir inceleme
Effect of ethical leadership and organizational justice on job satisfaction: A study on foundation universities in İstanbul
- Tez No: 624653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BEYZA BAYARÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Örgütsel Adalet, İş Tatmini, Ethical Leadership, Organizational Justice, Job Satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yöneticiler örgütsel değişimi uygulayan olarak yönetsel iş ve faaliyetlerin merkezinde bulunmaktadırlar. Yöneticiler, davranışı etkileyerek harekete geçirdiği etkenlerle örgütün diriliğine, yenilenmesine, verimliliğine, yeterliliğine ve daha birçok özelliğine etkide bulunmaktadır. Liderlik davranışları ile liderlik davranışlarının sergilenmesinde izlenen stratejiler örgüt amaçlarının gerçekleştirilmesini, bunun yanında örgüt üyelerinin inanç, değer ve davranışlarını etkilemektedir. Diğer örgütlerde olduğu gibi eğitim örgütlerinde de yöneticilerin sahip oldukları liderlik özellikleri araştırmacıları meşgul eden konular arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalar değerlendirildiği zaman yönetici ve idari personelin liderlik davranışları ve özelliklerine ilişkin tam bir görüş birliğinin sağlanmadığı, bunun yanında yönetici ve idari personelin etik liderlik davranışları üzerine yapılan deneysel araştırmaların sınırlı olduğu ifade edilmektedir. Bu sebeple literatüre katkı sağlayacağı düşünülerek vakıf üniversitelerinde etik liderlik ve örgütsel adaletin iş tatmini üzerindeki etkileri incelenmek istenmiştir. Yapılması planlanan bu araştırmada vakıf üniversitelerinde akademik kadroda ve idari işlerde çalışan katılımcılar üzerinde etik liderlik davranışlarının ve örgütsel adalet algılarının iş tatmini üzerine etkilerinin incelenmesi ve bunun yanında sosyo-demografik unsurların etik liderlik, örgütsel adalet algısı ve iş tatmini üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya İstanbul İli sınırları içerisinde bulunan Vakıf Üniversitelerinin akademik ve idari kadrolarında görevli kişilerin katılımı sağlanmıştır. Araştırma kolayda örnekleme yöntemiyle 550 akademik ve idari görevli kişilere dağıtılmıştır. Geri dönen anket sayısı 400 adettir. Geri dönüş oranı %72,7 dir. Ancak toplanan verilerin birçoğunun araştırmada kullanılmasının uygun olmamasından ya da eksik kodlanmasından kaynaklı olarak çalışma 376 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen anket değerlendirmesi sonucunda çalışma kapsamında belirlenmiş olan etik liderlik ve örgütsel adaletin vakıf üniversitelerinde akademik ve idari kadroda çalışan personelin iş tatmini üzerine pozitif etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Managers are at the center of managerial work and activities as implementing organizational change. Managers influence the resurrection, renewal, efficiency and many other characteristics of the organization with the factors it activates by affecting the behavior. Leadership behaviors and the strategies followed in exhibiting leadership behaviors affect the realization of organizational objectives, as well as the beliefs, values and behaviors of the members of the organization. As in other organizations, the leadership characteristics of managers in educational organizations are among the subjects that engage researchers. When the researches are evaluated, it is stated that there is not a consensus about the leadership behaviors and characteristics of the executive and administrative personnel, and that the experimental researches on the ethical leadership behaviors of the executive and administrative personnel are limited. For this reason, the effects of ethical leadership and organizational justice on job satisfaction were investigated in foundation universities. The aim of this study is to investigate the effects of ethical leadership behaviors and perceptin of organizational justice on job satisfaction, as well as the effects of socio-demographic elements on ethical leadership, perception of organizational justice perception and job satisfaction. Participation in the academic and administrative staff of Foundation Universities within the borders of Istanbul Province was ensured in the study. The research was distributed to 550 academic and administrative staff with easy sampling method. The number of returned questionnaires is 400. The return rate is 72.7%. However, the study was carried out with 376 people due to the inappropriate or incomplete coding of the most of the collected data in the research. As a result of the questionnaire evaluation, it was revealed that ethical leadership and organizational justice determined within the scope of the study had a positive effect on the job satisfaction of the staff working in academic and administrative staff at foundation universities.