Küçük radyasyon alanlarında implant malzemelerin penumbra ve alan dışı doza etkisinin dozimetrik olarak araştırılması
Dosimetric investigation of the effect of implant materials on penumbra and out of field dose in small radiation fields
- Tez No: 624782
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA YEĞİNGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyokromik Film Dozimetre, İmplant Malzemeler, Aniztropik Analitik Algoritma (AAA), Acuros XB (AXB), Küçük Radyasyon Alanları, Radiochromic Film Dosimeter, İmplant Materials, Anisotropic Analytical Algorithm (AAA), Acuros XB (AXB), Small Radiation Fields
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, implant içeren fantomların bilgisarlı tomografi (BT) görüntüleri Metal Artifact Reduction for Orthopedic Implants(O-MAR) ticari artefakt azaltma algoritması ile düzeltilmiştir. Küçük radyasyon alanlarında, Eclipse tedavi planlama sisteminde, O-MAR ile düzeltilmiş ve düzeltilmemiş BT görüntülerinde alan içi ve dışı doz değerleri hesaplanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, hesaplamaları karşılaştırmak için doğru ve kesin bir referans radyokromik dozimetri sistemi kurulmuştur. Karşılaştırmalar sonucunda, alan içinde implant malzemenin arayüzlerinde %4.9 ile %30.3 arasından mutlak hata olduğu ve O-MAR'ın bu hatayı azalttığı bulunmuştur. Düzeltilmiş görüntüler üzerinde hesaplanan penumbra ve alan dışı dozlarda Aniztropik Analitik Algoritma(AAA) ve Acuros XB(AXB) algoritmasının ölçümlerle kabul edilebilir düzeyde (1 mm ve %2 hata) doğruluk sağladığı gözlenmiştir. Ancak, AXB hesaplamalarında O-MAR kullanılmadığında penumbra hesaplamalarında cm mertebesinde ve alan dışı dozlarda % 8'e varan mutlak hata olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, computerized tomography (CT) images of implant-containing phantoms were corrected with the commercial artifact reduction tool of Metal Artifact Reduction for Orthopedic Implants (O-MAR). In small radiation fields, out-of-field dose and penumbra values were calculated by Eclipse treatment planning system on O-MAR corrected and uncorrected CT images. In the first stage of the study, an accurate and precise reference radiochromic dosimetry system was designed to compare the calculations with the measurements. As a result of the comparisons, it was found that there was an absolute error changing between 4.9% and 30.3% at the interfaces of the implant materials at the center of the field and the errors were decreased with O-MAR. Anisotropic Analytical Algorithm (AAA) and Acuros XB (AXB) calculations on O-MAR corrected images yielded an acceptable level of accuracy (1 mm and 2% error). However, for AXB calculations, in cases where O-MAR was not used, it was found that there were absolute errors up to 8% in out-of-field doses. There were also large errors (in the order of cm) in penumbra calculations.