Endüstri 4.0 sürecinde işgücü yetkinlikleri ve işin yapısının kullanılan teknoloji ve farkındalık düzeyine göre farklılaşması: ODTÜ Teknokent örneği
Differentiation of workforce competencies and structure of work according to the level of technology and awareness used in industry 4.0 process: METU technopolis example
  1. Tez No: 624816
  2. Yazar: NİHAL GÜDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, İK 4.0, Yetkinlik Değişimi, 4.0 Farkındalığı, Industry 4.0, HR 4.0, Competency Change, 4.0 Awareness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, işletmelerin Endüstri 4.0 farkındalık düzeyleri ile teknoloji kullanım düzeylerinin işgücü teknik, metodolojik ve sosyal/kişisel yetkinlikler ve işin yapısı üzerinde farklılık yaratıp yaratmadığını ortaya koymaktır. Belirlenen amaç çerçevesinde çalışmanın örneklemi ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve basit tesadüfi yöntem ile seçilen 118 firmadan oluşmaktadır. Çalışmada geçerliliği, güvenirliliği sağlanan ve normal dağılım gösteren araştırma verileri için parametrik testlerden olan tek yönlü varyans analizi ve bağımsız t-testine başvurulmuştur. Yapılan analizler sonucunda, ayrı ayrı ele alınan teknik, metodolojik ve sosyal/kişisel yetkinlik ortalamalarının Endüstri 4.0 farkındalık ve teknoloji kullanım düzeylerine göre pozitif yönde farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışma sonucunda işin yapısı ortalamalarının teknoloji kullanım düzeylerine göre pozitif yönde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal whether the Industry 4.0 awareness levels and technology usage levels of the enterprises make any difference on the technical, methodological and social / personal competencies and the structure of the work. The sample of the study within the framework of the determined purpose consists of 118 companies operating within the METU Technopolis and selected by simple random method. In the study, one-way analysis of variance and independent t-test, which is one of the parametric tests, were applied for the research data, whose validity, reliability and normal distribution were obtained. As a result of the analysis, it was concluded that the average of technical, methodological and social / personal competence, which were handled separately, differed positively according to Industry 4.0 awareness and technology usage levels. In addition, it was determined that the structure of the work differed positively according to the technology usage levels.