Türkiye'de çocuk suçluların topluma kazandırılmasına yönelik yapılan çalışmalar ve alınan önlemler
Studies and measures taken to bring juvenile offenders into society in Turkey
  1. Tez No: 624892
  2. Yazar: HİCRAN İKBÂL ERCİYAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EJDER ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, suç, Türkiye'de çocuk suçlular, topluma kazandırma, Child, Crime, Juvenile delinquents in Turkey, social inclusion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Her toplumun geleceğinin şekillenmesinde çocuklar önemli bir role sahiptir. Onları suç davranışına sürükleyen faktörler incelendiğinde düzensiz aile yapısı, giderek artan nüfusun getirmiş olduğu toplumsal kontrol eksikliği, kırdan kente olan göçler sonucunda ortaya çıkan hayal kırıklıkları ve yaşanan kimlik bunalımı, ekonomik yoksunlukların çocuğu sokak yaşamına itmesi, yanlış arkadaş grubu içerisinde yer alma ve madde bağımlılığı karşımıza çıkmaktadır. İçerisinde bulunmuş olduğu bu olumsuz koşullar birbirine iki zıt kavram olan çocuk ve suçu bir araya getirmiştir. Türkiye'de çocuk suçluların tahliye sürecinden sonra topluma kazandırılmaları için ne gibi çalışmaların gerçekleştiği ve ne tür önlemlerin alındığı çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Suça sürüklenen çocuğun tutukluluk sürecinin sona ermesinin ardından onu suça iten ortam ve koşullara yeniden dönmemesi için gerekli denetim ve takip konusunda eksiklikler karşımıza çıkmaktadır. Çocuğun topluma kazandırılması konusunda ilgili resmi kurumlar, sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşların sayısı arttırılarak etkili sonuçlar elde etmek için çaba gösterilmelidir. Çocuğa sosyal ve psikolojik açıdan verilecek olan destekler onun yeniden suç davranışına yönelmesini engellemekle birlikte topluma uyum sürecini de kolaylaştıracaktır. Bu noktada, çocuğun suç işlediği andan itibaren tahliye sürecine kadar sorumluluğu olan herkes bu bilinçte yaklaşımda bulunmalı, çocuğa ceza vermeyi amaç olarak değil en az zarar göreceği şekilde bir adalet sistemi içerisinde yer alması toplumla en kısa sürede bütünleşmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Children play an important role in shaping the future of each community. When we examined the factors that led them to criminal behavior, a lack of social control that brought the increasing population, irregular family structures, rural-urban migration frustrations that arise as a result of an identity crisis and experienced economic deprivations wrong with pushing children to the street life, taking place within a group of friends, and we are faced with substance abuse. These negative conditions have brought together two contrasting concepts, child and crime. What kind of work takes place and what kind of measures are taken for the integration of juvenile offenders into society after the evacuation process in Turkey is the starting point of the study. After the end of the detention process, there are deficiencies in the supervision and follow-up necessary to prevent the child being dragged into the crime from returning to the environment and conditions that led him to the crime. Reintegration of the child, relevant government agencies, NGOs and voluntary organizations by increasing the number of efforts should be made to achieve effective results. Social and psychological support will prevent the child from re-engaging in criminal behavior, but will also facilitate the process of adaptation to society. At this point, everyone who has responsibility for the child from the moment he committed the crime to the eviction process should approach this consciousness, the fact that the child is included in a justice system in a way that is not intended to punish him or her will cause him or her the least harm will ensure that he or she will be integrated into society as soon as possible.