Atık maddelerin uluslararası ticareti
International trade of wastes
  1. Tez No: 624911
  2. Yazar: ASLIHAN KADRİYE HODALOĞULLARI ŞENCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DİDEM TUNÇEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Atık Yönetimi, İhracat, İthalat, Atık Madde Ticareti, Geri Dönüşüm, Waste, Waste Management, Export, Import, WasteTrade, Recycling
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzde hızlı nüfus artışı ve buna paralel olarak artan ihtiyaçları karşılamak için bazı kaynakların kullanılması gerekmektedir. Bu kullanım neticesinde ise atıklar ortaya çıkmaktadır. Oluşan bu atığın yeniden kullanılması, geri kazanılması durumları atık yönetimi, geri dönüşüm gibi süreçleri ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca kullanım neticesinde atılan kısım olarak da adlandırılan bu atıklar başka bir ülke, işletme veya şahıs tarafından hammadde olarak değerlendirilip ticarete konu olmaktadır. Çalışmada öncelikli olarak atık nedir? Sorusuna cevap aranmaya başlamakla beraber Atık Yönetimi ve Atık Madde Ticareti kavramlarına yer verilmektedir. Buna bağlı olarak başarılı şekilde sonuçlanan örnek atık yönetimi uygulamaları ışığında, uygulamaların uluslararası ticarete olan katkıları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Türkiye Dünya'da Atık ithalatının en çok yapıldığı ülkelerin başında gelmektedir. Bu yüzden Atık Ticareti'nin özellikle Türkiye'deki uygulamalarının nasıl olduğu ve nasıl olması gerektiğine yer verilerek çalışma sonlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, somere sources should be used to meet the rapid population grow thand the increasing needs in parallel.As a result of thisuse, wastes emerge.There use and recovery of this waste creates processessuch as waste management and recycling.These wastes, which are also referred to as disposable parts, are evaluated as raw materials by another country, enter prise or personand are subject to trade.The answer to the question begins to be sought, but the concepts of Waste Management and Waste Trade are included.Inthelight of the exemplary waste management practices that have been successfully concluded, the contribution of the applications to international trade has been tried to be revealed.Turkey is one of the most performed country that imports of waste in the world. That's why, Waste Trade's work is terminated, especially given place to practice in Turkey.