Azerbaycan Türkçesi atasözlerinde eksilti
Ellipsis in Azerbaijani Turkish proverbs
  1. Tez No: 624912
  2. Yazar: HEDİYE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN DEMİREZ GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eksilti, Azerbaycan Türkçesi, Atasözleri ve İletişim, Ellipse, Azerbaijani Turkish, Proverbs and Communication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Türkçede farklı şekillerde meydana gelen eksilti karşılığında Osmanlı Türkçesinde hazfu takdir; günümüzde eksiltim, eksilti, eksiltme, eksiltili anlatım, düşüm, düşüklü anlatım, kısaltma, kesik sözcük, kesik tümce, sıfır tekrar, sıfır birim terimleri kullanılırken diğer dillerde şu terimler kullanılmıştır: Almancada Ellipse; Fransızcada Ellipse; İngilizcede Ellipsis. Eksilti kısa ve öz olarak cümlede, cümle ögelerinde, kelime gruplarında, eklerde ve seslerde bazı unsurların düşürülmesi sebebiyle meydana gelen bir dil olayıdır. Bu çalışmada Azerbaycan Türkçesi atasözlerinde var olan eksilti türleri incelenmiş, sınıflandırılmış, bu eksiltinin meydana geldiği yerler işaret edilmiştir. Azerbaycan Türkçesinde yaşayan eksiltili atasözlerinde konuşur/dinleyen dili iyi bildiği için açılan boşluğu zihninde tamamlar; böylece tekrardan kaçınarak kullanır. Eksiltili atasözlerinin kullanılması iletişimi aksatmaz.
Özet (Çeviri)
Turkish in different ways in exchange for the event of the decreasing sound in Ottoman Turkish hazfu takdir; Today, deduction, ellipse, decrease, semantic restriction, restriction, misrepresentation, abbreviation, incorrect word, incorrect sentence, zero repetition, zero unit terms are used while the following equivalents are used in other languages: Ellipse in German; Ellipse in French; Ellipsis in English. Ellipsis, in short and concise sentence, sentence elements, groups of words, suffixes and sounds in a language event is reduced by some elements. In this study, the types of ellipse existing in the proverbs of Azerbaijan Turkish were examined, classified and the places where this subtraction occurred are indicated. Speaker / listener in Azerbaijani Turkish proverbs completes the gap in his mind because he knows the language well; so he uses the language avoiding repetition. Using elliptical proverbs does not hinder communication.