Hint ve Türk halk inançları ile ritüellerinin karşılaştırılması
Comparison of Indian and Turkish folk beliefs and rituals
  1. Tez No: 624985
  2. Yazar: AZHAR ALAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA AHSEN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halk İnançları, Ritüeller, Jharkhand, Bihar, Hindistan, Türkiye, Folk Beliefs, Rituals, Jharkhand, Bihar, India, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Tezimizde Hindistan'ın Jharkand ve Bihar eyaletlerindeki halk inançları ve ritüelleri hakkında bilgi toplanmış ve bu bilgiler Türkiye'deki halk inançları ve ritüelleriyle karşılaştırılmıştır. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırma ve araştırma sahası ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde geçiş dönemleri (doğum, ölüm ve evlenme) ve nazarla ilgili Hint halk inanışları ile ritüellerinin Türk halk inanışları ile ritüelleriyle karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise uğurlu ve uğursuz sayılan durumlar, günlük davranışlar, bereket, misafir, rüya, dua ve beddua, zaman, ağaç, ateş, hayvan, insan vücudu, tabiat olayları, evren ve evrenin sonu ile ilgili halk inanışları ve ritüelleri yer almaktadır. Çalışmanın tamamındaki bilgiler alan çalışması, derleme teknikleri (gözlem ve görüşme) kullanılarak tespit edilen verilerden oluşmaktadır. Alan çalışmasının yanında yazılı kaynaklara da başvurulmuştur. Derleme çalışması, sahada altı aylık bir süreçte gerçekleştirilmiştir. Kütüphane çalışması ise üç ay içerisinde tamamlanmıştır. Hindistan'dan elde ettiğimiz bilgiler günceldir. Çalışmamızın sonucunda Hint ve Türk halk inançları ile ritüelleri arasında çok sayıda benzerlik olduğu tespit edilmiştir. İki kültür ve inanç ritüelleri arasındaki büyük benzerlikler, tezimizin yapısını güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on a similar kind of folk beliefs and rituals that are practiced in the Indian states of Jharkhand and Bihar. The collected data is compared with folk beliefs and rituals practices in Turkey. The thesis consists of three sections. The first section is about the research and research field. The latter two sections of present thesis compares Indian and Turkish folk beliefs and rituals related to birth, wedding, death, and curse of the evil eye and folk beliefs and rituals related to good omen and bad omen, daily behaviors, blessings and curse, guests, dreams, time, tree, fire, animal, human body, natural events, the universe and the end of the universe. The research is done using semi-structured interviews and observation techniques, where various available literature was also reviewed. The data collection took a period of six months and the Literature review took 3 months. The data collected from India (research field) is up to date. This research discovered many similar folk beliefs and rituals practices in India and Turkey. The great similarities of folk beliefs and rituals between the two cultures emphasize the structure of the thesis.