İkiuçlu duygudurum bozukluğu akut mani nöbetinde plazma nitrik oksit ve asimetrik dimetil arginin seviyelerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
The comparison of blood nitric oxide (NO) and asymmetrical dimethyl arginine levels (ADMA) in patients with acute mania with healthy controls
  1. Tez No: 624999
  2. Yazar: DEMET SAĞLAM AYKUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İkiuçlu duygudurum bozukluğu Tip I (İDB-I), mani nöbeti, nitrik oksit (NO), asimetrik dimetil arginin (ADMA), Bipolar affective disorder type I, manic episode, nitric oxide, asymmetrical dimethyl arginine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: İki uçlu duygudurum bozukluklarının biyokimyasal boyutu üzerine olan çalışmalar yakın zamanda artış göstermiştir. Duygudurum bozuklukları, şizofreni, otizm, obsesif kompulsif bozukluk ve Alzheimer hastalığında NO işlevine ilişkin yapılan araştırmalarda, NO üretiminde değişiklikler tespit edilmiştir. Bu sonuçlar NO işlevi ile nöropsikiyatrik bozuklukların ilişkilendirilmesine neden olmuştur Asimetrik dimetil arginin (ADMA); NO üretiminde hız kısıtlayıcı basamak olan Nitrik oksit sentaz (NOS) enziminin sistem içi yarışmalı baskılayıcısıdır. Birçok tıbbi durumda arttığı gösterilmiştir. ADMA'nın ruhsal bozuklukların etiyopatogenezindeki işlevi, Alzheimer hastalığı ve depresif bozuklukta araştırılmıştır. Bu çalışmada, ikiuçlu duygudurum bozukluğu Tip I (İDB-I) etiyopatogenezine yönelik olarak, İDB- I mani nöbeti hastalarının akut mani dönemlerinde, plazma NO ve eş zamanlı plazma ADMA seviyelerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, Kasım 2008 - Kasım 2009 tarihleri arasındaki 1 yıllık zaman diliminde KTÜ Farabi Hastanesi Psikiyatri Polikliniği ve Acil polikliniğine mani nöbeti ile başvurmuş, DSM-IV-TR'ye göre İDB-I mani nöbeti tanısı konulan 30 hasta alınmıştır. Sağlıklı kontrol grubu olarak hasta grubu ile yaş, cinsiyet, sigara kullanımı olup olmaması açısından eşleştirilmiş aynı sayıda kişi alınmıştır. Hasta grubuna tanı koymak için, hasta ve çalışma gruplarında, ilave ruhsal bozuklukları dışlamak için, SCID-I, Hamilton Depresyon Ölçeği, Young Mani Ölçeği, Montgomery Asberg Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma ve kontrol grubundan, plazma NO seviyesi ve eş zamanlı ADMA seviyesi tayini için, 2 tüp plazma örneği alınmıştır. Bulgular: Hasta ve kontrol gruplarının plazma NO ve ADMA seviyeleri karşılaştırıldığında, hasta grubunda kontrol grubuna göre plazma NO seviyelerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük, ADMA seviyelerinin ise istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Hasta grubu kendi içinde, daha öncesinde İDB-I tanısı ve tedavisi alıp almamaya göre yeni tanı konmuş ve tanısı eskiden konmuş 2 grup olarak değerlendirilmiştir. Yeni tanı konmuş, tanısı eskiden konmuş ve kontrol grubu arasında, plazma NO ve ADMA seviyeleri açısından yapılan değerlendirme sonucunda, yeni tanı konmuş hasta grubunda plazma ADMA seviyeleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız, İDB-I etiyopatogenezinde, NO'nun önemi, NOS sistem içi baskılayıcısı ADMA'nın işlevi ve karmaşık nörotransmitter sistemleri arasındaki ilişkiyi anlamaya katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: There has recently been compiling data from researches on the biochemical aspects of bipolar affective disorder hanges in NO synthesis were revealed in the studies regarding the NO function in mood disorders, otism, schizophrenia and Alzheimer disease. These results led to the consideration of a possible linkage between NO function and neuropsychiatric disorders. Asymmetrical dimethyl-arginine(ADMA) is an endogenous competetive inhibitor of the enzyme Nitric Oxide Synthase (NOS), the rate limiting step in NO synthesis. The increase in ADMA level has been demonstrated in various medical conditions. The role of ADMA in the etiopathogenesis of mental disorders had been searched in Alzheimer Disease and depressive disorders. In this study, it was aimed to reveal the etiopathogenesis of Bipolar Affective Disorder Type I (BAD-I) and to compare plasma NO and concurrent plasma ADMA levels of BAD-I patients in acute mania with healthy controls. Methods: During a period of one year between November 2008 and November 2009, a group of 30 patients who referred to Psychiatry Department and Emergency clinics of Black Sea Technical University Farabi Hospital with manic episode and diagnosed as BAD-I according to DSM-IV TR criteria were involved in the study. The healthy control group consisted of same number of age and sex-matched individuals with similar smoking habits. SCID-I, Hamilton Depression Scale, Young Mania Scale, Montgomery Asberg Assesment Scale were used to make the exact diagnosis in patient group and to exclude any additional mental disorders in both patient and control groups. Two tubes of blood were taken from patient and control group to detect the NO and concurrent AMDA levels. Results: When plasma NO and AMDA levels of patient and control groups were compared, plasma NO levels of patients were found to be significanctly lower whereas the ADMA levels were significantly higher. The patient group was analyzed as two subgroups according to existence of previous diagnosis and treatment of BAD-I. As the plasma NO and ADMA levels of previously diagnosed and recently diagnosed patient groups and controls were assesed, ADMA levels in recently diagnosed group were higher with statistical significance when compared with control group. Conclusion: The results of this study can contribute to the better understanding of the complex relationship of neurotransmitters, the significance of NO and the role of AMDA, an endogenous inhibitor of NOS in the etiopathogenesis of BAD-I.