Farklı termoplastik retansiyon aygıtlarında in vivo şartlarda meydana gelen fiziksel değişikliklerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparison of physical changes in vivo for different thermoplastic retention devices
  1. Tez No: 625028
  2. Yazar: HALİS ERDİNÇ KAYABAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN EBRU ŞENIŞIK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pürüzlülük, Beyazlık indeksi CIE, Sarılık ASTM E313 termoplastik essix plakları
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Farklı Termoplastik Retansiyon Aygıtlarında in vivo Şartlarda Meydana Gelen Fiziksel Değişikliklerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, pekiştirme aşamasında kullanılan farklı renkte TPA'ların in vivo şartlarda oluşabilecek fiziksel değişikliğinin renklenme ve yüzey pürüzlülüğü parametrelerinde karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Çalışmaya yaş ortalaması 18,01±1,6 yıl olan 23 kız 17 erkekten oluşan toplam 40 birey dâhil edilmiştir. Farklı renk özelliği gösteren DURAN®+ A2 pd termoplastik essix plak ve şeffaf DURAN® termoplastik essix plaklarının ağız içi ortamda 3 aylık sürede yüzey pürüzlülük parametreleri ve renk parametreleri incelenmiştir. Yüzey pürüzlülük parametreleri Ra (değerlendirme aralığındaki girinti ve çıkıntıların merkez çizgiye uzaklığının ortalaması), Rq (girintilerin ve çıkıntıların merkez çizgiye uzaklıklarının geometrik ortalaması) ve Rz (değerlendirme aralığındaki en yüksek beş çıkıntı ile en derin beş girintinin mutlak değerinin ortalaması)'dir. Renk parametreleri, beyazlık indeksi CIE (bir cismin beyazlık derecesi), sarılık ASTM E313 (bir cismin sarılık derecesi) ve ΔE (renk değişim miktarı) ölçümlerini içermektedir. Çalışmanın istatistiksel değerlendirmesi rANOVA ve Tukey testi ile yapılmıştır. DURAN®+ A2 pd termoplastik essix plaklar ve DURAN® şeffaf termoplastik essix plakların gönüllülere kullandırılmadan önce (T0) sahip olduğu Ra, Rq ve Rz pürüzlülük sayı ortalamaları, 3 aylık in vivo kullanımından sonra (T1) istatistik olarak artmıştır. (P=0,000). Her bir zamanda DURAN®+ A2 pd termoplastik essix plaklarda ve DURAN® şeffaf termoplastik essix plaklarda yüzey pürüzlülük sayı ortalamaları benzerdir (P>0.05). DURAN®+ A2 pd termoplastik essix plaklarda ve DURAN® şeffaf termoplastik essix plaklarda T0-T1 zaman aralığında meydana gelen renk değişim miktarı (ΔE) benzerdir (P>0.05). DURAN®+ A2 pd termoplastik essix plaklarının zamanla mavilik derecesi, DURAN® şeffaf termoplastik essix plaklarının zamanla yeşillik ve sarılık derecesi artmaktadır. DURAN®+ A2 pd termoplastik essix plakların (T0) sahip olduğu beyazlık değerleri ortalamaları, plakların 3 aylık in vivo kullanımından sonra (T1) artmıştır (P=0,000). DURAN® şeffaf termoplastik essix plakların (T0) sahip olduğu beyazlık değerleri ortalamaları, 3 aylık in vivo kullanımından sonra (T1) azalmıştır (P=0,000). DURAN®+ A2 pd termoplastik essix plakların (T0) sahip olduğu sarılık değerleri ortalamaları, 3 aylık in vivo kullanımından sonra (T1) azalmıştır (P=0,000). DURAN® şeffaf termoplastik essix plakların (T0) sahip olduğu sarılık değerleri ortalamaları, 3 aylık in vivo kullanımından sonra (T1) artmıştır (P=0,000). Sonuç olarak DURAN®+ A2 pd termoplastik essix plaklarında ve DURAN® şeffaf termoplastik essix plaklarında meydana gelen yüzey pürüzlülük miktarı ve farklı renkteki bu TPA'larda meydana gelen renk değişim miktarları benzerdir. Ancak farklı renkteki TPA'larda zaman ilerledikçe meydana gelen renklenmenin yönü farklılık göstermektedir. DURAN®+ A2 pd termoplastik essix plakları zamanla şeffaflaşırken, DURAN® şeffaf termoplastik essix plakları zamanla sararmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Physical Changes in Vivo for Different Thermoplastic Retention Devices The aim of this study was to compare the difference between the physical changes as surface porosity and color parameters in different colored TPA in vivo during the retention period. The average age of sample in this study was 18,01±1,6 years (23 girls, 17 boys) for 40 participants. The surface porosity and the color parameters for the different colored DURAN®+ A2 pd thermoplastic essix and for the transparent DURAN® thermoplastic essix in the oral environment were examined for a period of 3 months. The surface parameters were Ra, Rq and Rz. The color parameters were the whiteness CIE (the degree of body whiting), yellowness ASTM E313 (the degree of object yellowness) and ΔE (the amount of color change). The statistical examination was performed according to rANOVA and Tukey tests. The average amount of roughness parameters as Ra, Rq, and Rz values for DURAN®+ A2 pd thermoplastic essix dental plaques and DURAN® transparent thermoplastic essix dental plaques statistically increased after being used for 3 months in vivo (P=0,000). The average amount of roughness parameters as Ra, Rq, and Rz values for DURAN®+ A2 pd thermoplastic essix dental plagues and DURAN® transparent thermoplastic essix dental plagues were similar for each study period. (P>0.05). The color difference between T1 and T0 of DURAN®+ A2 pd thermoplastic essix plaques (ΔE), and the color difference between T1 and T0 of DURAN® transparent thermoplastic essix plaques (ΔE) were statistically similar (P>0.05). However, the color of DURAN®+ A2 pd thermoplastic essix plaques shifted to blue, but the color of DURAN® transparent thermoplastic essix plaques shifted to yellow after in vivo usage. The average amount of whiteness degree of DURAN®+ A2 pd thermoplastic essix plaques statistically increased after being used for 3 months. (P=0,000) The average amount of whiteness degree of DURAN® transparent thermoplastic essix plaques statistically decreased after being used for 3 months. (P=0,000). The average amount of yellowness degree of DURAN®+ A2 pd thermoplastic essix plaques statistically decreased after being used for 3 months. (P=0,000) The average amount of yellowness degree of DURAN® transparent thermoplastic essix plaques statistically increased after being used for 3 months. (P=0,000). As a result for the DURAN®+ A2 pd thermoplastic essix and DURAN® transparent thermoplastic essix, the amount of surface porosity and the amount of color change was statistically similar. By the time, the TPA's in different colors, changed their colors in different direction. DURAN®+ A2 pd thermoplastic essix became more transparency, DURAN® transparent thermoplastic essix acquire a yellow color. Keyword: Surface porosity, The whiteness CIE, Yellowness ASTM E 313, Thermoplastic essix dental plaques