Türkiye'nin elma ihracatı ve Isparta Eğirdir Bölgesi'nin incelenmesi
Turkey's apple export and examination of the region Isparta Eğirdir
  1. Tez No: 625061
  2. Yazar: YASEMİN ÖZDAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN MURAT KOÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, elma ticareti, ithalat, ihracat, Türkiye, Apple, apple trade, import, export, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin elma ihracatı ve Isparta Eğirdir Bölgesi'nin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında detaylı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. TÜİK, FAO, USDA gibi veritabanlarından elma üretimi, elma verimi, elma ticareti, elma ithalat ve ihracatına ilişkin veriler alınmıştır. Toplanan verilerin güncel olmasına özen gösterilmiş ve bu veriler tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Çalışmada çeşitli makale, tez, rapor gibi yerli yabancı internet kaynaklarından faydalanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde elmanın tanımı, bitkisel özellikleri gibi bilgilere yer verilmiş ve detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Dünya ve Türkiye elma ticaretine güncel veriler incelenmiştir. İncelenen veriler sonucunda, dünya elma ihracat ve ithalatında öncü olan ülkeler, üretim alanları, üretim verileri gibi bilgiler detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Bununla birlikte Türkiye'deki elma üretim alanları, elma verimi, elma ticaretinde ön plana çıkan şehirler açıklanmıştır. Türkiye'de elma üretiminde önem teşkil eden şehirlerin başında Isparta'nın geldiği ve Isparta'yı Niğde, Karaman gibi şehirlerin takip ettiği görülmüştür. Elma üretimi için oldukça verimli toprağa sahip olan Türkiye'nin ihracat alanında diğer dünya ülkelerine göre geri planda kaldığı da dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed examination of Turkey's apple export and the regıon Isparta Egirdir. A detailed research was conducted within the scope of the study. Data on apple production, apple yields, apple trade, apple import and export were obtained from databases such as TÜİK, FAO, USDA. The obtained data are current and indicated in the tables. It has been commented on data. In this study, it has benefited from domestic and foreign internet resources such as various articles, theses and reports. In the first section of the study, the definition of apple and its plant characteristics are given and described in detail. The current data about trade of world and Turkey has been examined. As a result of the data examined, information such as countries which are the leading countries in the world apple export and import, production areas and production data have been stated in detail. In addition to this, the cities, which are prominent in apple production fields, apple efficiency and apple trade in Turkey, have been explained. It has been determined that Isparta has been the first of important cities in apple production. It has been seen that Isparta has been followed by cities such as Nigde, Karaman. However, when Turkey that has very fertile soil for apple production, has been compared to other countries in the world according to the apple export area, it has been determined that Turkey has remained in the background.