Tabiat parklarının açık hava sportif rekreasyon aktiviteleri açısından potansiyellerinin belirlenmesi (Sülüklügöl Tabiat Parkı örneği
Determination of the potential of natural park in terms of outdoor sports recreation activities (Bolu Sülüklügöl Natural Park example)
- Tez No: 625132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tabiat Parkı, Rekreasyon, Açık Hava Sportif Rekreasyon, Nature Park, Recreation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Bolu Sülüklügöl tabiat parkında var olan doğal kaynakların değerleri ve parkta yapılabilecek açık havada sportif rekreatif uygulamaların potansiyellerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bolu Sülüklügöl tabiat parkı, Marmara bölgesindedir. Park sınırları bakımından Bolu ili ve kısmen Sakarya il sınırları içerisinde bulunan, ancak gölün bulunduğu alan itibari ile Mudurnu ilçesinde Tavşansuyu köyü sınırları dâhilinde kalan bir heyelan set gölümüzdür. Akyazı (Sakarya)., Mudurnu ve Göynük ilçe topraklarında bulunmaktadır. Sülüklügöl, Tavşansuyu köy merkezine 9,5 km ve Bolu il merkezine 85 km uzaklıktadır. Uzmanların yaptığı tespite göre Sülüklügöl ün 1703 yılında bir heyelan sonucu oluştuğu tahmin edilmektedir. Göldeki en derin yer 35 m dir ve gölün içinde 300 yıldır dik olarak çürümeden duran 183 adet köknar, çam ve meşe ağaçlarının gövdesi mevcuttur. Sülüklügöl 1070m Yüzey rakımına sahiptir. Gölün kapladığı alanda ise Yükseklik ortalama 1100 m dir ve toplam 803 hektar büyüklüktedir. Yüzey alanı yaklaşık 0,6 km kare olan gölün büyüklüğü 60 ha tır. Göl çevresi su sınırından ölçüldüğünde yaklaşık 1350 m dir. Sülüklügöl'ün etrafındaki yaylaların rakımı yaklaşık ortalama 1400 olduğundan yaylada yetişen bazı bitki türleri göl çevresinde de yetişmektedir. Sülüklügöl de ülkemizde türü yok olma seviyesine gelmiş 38'i endemik tür olmak üzere 406 bitki türünün yanında yaban hayvanları da yaşamaktadır. Göl ve deşarj olduğu tavşansuyu deresi kırmızı benekli alabalık başta olmak üzere; Abant alası, kızılkanat, sazan ve gökkuşağı alabalığı barındırırdır. Çevresindeki alanlardaysa karaca, tavşan, tilki, ceylan, boz ayı, yaban domuzu, kurt, ağaç kurbağası, atmaca, yaban kedisi bulunmaktadır. Göl ve çevresi korunmuş bir ekosistemedir. Ayrıca göl çevresinde küçük iki göl (Kavaklı ve Pis) daha bulunmaktadır. Sülüklügöl de açık havada yapılabilecek sportif rekreatif aktivitelerin potansiyellerinin belirlenmesinde“Gülez (1990) tarafından geliştirilen ve Çalık F (2006) tarafından modellenen ”Tabiat Parklarının Sportif Rekreasyon Potansiyeli Belirleme Ölçeği" kullanılmıştır. İncelemede, sportif rekreasyon potansiyeli, peyzaj potansiyeli, iklim potansiyeli, ulaşılabilirlik potansiyeli ve olumsuz etkenler değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; parkın %67 lik orman içi açık hava sportif rekreatif aktiviteler için doğal kaynak değerine sahip olduğu neticesine varılmıştır. İşlenen veriler sonucunda gölün sportif amaçlı doğal kaynakların kullanımının uygunluğuna göre; Doğa yürüyüşü, kampçılık, hedikle yürüyüş, dağ koşusu, oryantiring, dağ bisikleti ve rekreatif kanonun en uygun açık hava sportif rekreatif etkinlikler olduğu belirlenmiştir. Bu spor potansiyellerinin yanında amatör sportif olta balıkçılığı, kuş- vahşi hayvan gözlemciliği ve foto safari aktiviteleri de yapılabilir ancak rekreatif - kaynak değerleri ve uygulanabilirliklerinin düşük olması sebebi ile değerlendirmeye alınmamışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the values of the natural resouces that exits in the Sülüklügöl park and the potentials of sport recreation applications that can be performed in the open air in the park. Sülüklügöl natural park is located in he Marmara region. Park borders are located in the province of Bolu and partly in the province of Sakarya. The lake is located within borders of district of Mudurnu, Göynük, Akyazı (Sakarya)., Sülüklügöl is away 9.5 kilometers from center of village of Tavşansuyu and 85 kilometers from the province of Bolu. According to the findings of experts, the Sülüklügöl is thought to be the result of a landslide. The deepest part of the lake is 35 meters and exits the roots of oak, fir pine treas, which have remained for 300 years. Sülüklügöl has an altitude of 1070 meters. The average hight of area by lake is 1100 meters and 803 hactares. The surface area of the lake is about 0.6 square kilometers and size is 60 hactares. When the area around the lake is measured from the water boundary, it is about 1350 meters. The altitude of the plateaus around lake of Sülüklügöl is approximately 1400 and so some plant species growing in the highlands grow around the lake, 406 species of plant, 38 of which is in danger of extinction in our country, as well as wild animals live in this area. Tavşansuyu stream, which provides spring to the lake, and the lake accomodate mainly spoteted trout, Abant trout, roach, carp, rainbow trout, in addition, in the surrounding areas, there are blackish, rabbir, fox, gazelle, brown bear, wild bear, wolf tree frog, sparrowhawk, wildcat. The lake and its environment is a protected ecosystem. There are also two other lakes around the lake (The Lake Kavaklı and the Lake Pis). In this study.“Sport Recreation Potential Determination Scale of Natural Parks”, developed by Gülez (1990). and modeled by Çalık F (2006). was used. In this study, sporting recreation potential and landscape potential, climate potential, trensportation potential and negative factors were evaluated. As a result of the suitability of use of the most appropraite outdoor sports recreational activitles were determined to be the hiking, camping, snowshoer walking, mountainrunning, orienteering, mountain bike and recreation canoe. Besides these sport activites, amateur sporting fisheries, wild animal watching, photo safari activities can be done but due to their low values of recreative resources and low applicability has not been taken into consideration.