Yerel yönetimlerde (Belediyelerde) kamulaştırma problemleri ve çözüm önerileri
Expropriation problems in local governments (Municipality) and solutions
  1. Tez No: 625139
  2. Yazar: YUNUS EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA SURİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediyelerde kamulaştırma, kamulaştırma çözüm önerileri, kamulaştırma kanunu, kamulaştırma problemleri, Expropriation in municipalities, expropriation problems, expropriation solution suggestions, law of expropriation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada; Belediyelerin yapacak oldukları yatırımlarda önlerine çıkan en büyük problemlerden birisi olan mülkiyet sorunlarının çözümüne yönelik hayata geçirilen kamulaştırma iş ve işlemlerine ait yaşanan problemler ve bu problemlerin çözümüne ait öneriler irdelenmiştir. Kamulaştırma kamu yararı gerekçesi ve bedeli peşin ödenmek koşulu ile kanun gücüyle mülkiyetin el değiştirmesine olanak sağlayan bir zorla alım yöntemi olduğundan Belediyelerin hem bütçeleri açısından hem de mülkiyeti elinden alınan yerel seçmenleri açısından önemli zorluklar içermektedir. Bu çalışma kapsamında Belediyelerde gerçekleştirilen kamulaştırma işlemlerine dair yaygın olarak yaşanan problemler farklı yönleriyle araştırılmış ve analiz edilmiştir. Analizlere göre elde edilen bulgular kamulaştırma sürecindeki tüm bileşenler dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda yapılacak kamu yatırımlarında ortaya çıkan mülkiyet sorunlarının çözümü hakkında hem Belediyeler açısından hem de mülkiyeti elinden alınan hak sahipleri açısından sürdürülebilir çözüm önerileri ortaya konmuştur. Ayrıca konu hakkında daha sonra yapılacak araştırma çalışmaları için açık uçlu problem alanları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; The problems related to expropriation transactions that are implemented in the settlement of the property ownership issues, which is one of the biggest problems faced by the municipalities when there is an investment to be made, and the suggestions for solving these problems are examined. As expropriation is a seizure method of a property that is enforced by law provided that it is for the public welfare and its payment is done in advance, it has significant difficulties for municipal budgets as well as for electors who are relieved of property ownership. Within the scope of this study, the common problems encountered in the expropriation processes carried out in the municipalities were investigated and analyzed in different aspects. The findings obtained from the analyzes were evaluated considering all the components of the expropriation processes. In the last part of the study, sustainable solutions -regarding the property ownership issues emerged as a result of public investment- were proposed for Local Administrations and for the right holders who are relieved of property ownership.