1890-1903 arası Makedonya sorunu
The Macedonian problem between 1890-1903
- Tez No: 62518
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET XIX. yy.'da Osmanlı Devleti'nin çöküşünü hazırlayan olaylar hız kazanmıştır. Yüzyılın daha ilk on yıllarında başlayan bu sorunlar iç ve dış dinamikler ile açıklanır. Osmanlı Devleti'nin bozulan daha doğrusu çağın gereklerine göre kendini yenileyemeyen ekonomik, sosyal, politik yapısı bu çöküşün iç dinamiklerini oluşturmaktadır. Avrupa'nın artan sömürge çatışmaları ve milliyetçilik akımı ise sorunların dış dinamiklerini açıklamaktadır. Makedonya bölgesi'nin coğrafi, jeopolitik, etnik, dini, ekonomik, sosyal yapısı bu yüzyılda yaşanan paylaşım savaşı yani sömürge çatışmaları için uygun bir ortam oluşturmakta idi. Avrupa Devletleri Makedonya'nın ve Osmanlı Devleti'nin mevcut durumunu kullanıp bölgede kendileri için kontrol bölgeleri oluştururken Balkan devletleri de kendi amaçları için Avrupa Devletleri'nin politikalarına kendilerini alet ediyorlardı. Aslında bu bir devletin kontrolünden çıkıp diğer devletin kontrolüne girmekten başka bir şey değildi. Makedonya bölgesinde özellikle 1890'lı yıllarda artan olaylar 1878 Berlin Antlaşması ile develetlerarası boyut kazanarak kendisine yazılı-resmi bir zemin bulmuş olur. Fakat Makedonya sorunu olarak abandırdığımız bu gelişmeler tek yönlü olmamıştır. Yani bölgede ne kadar farklı unsur varsa sorunun boyutu da o kadar çoktu. Örneğin bu olaylarda en etkili olan Bulgarlar arasında bile Makedonya konusunun çözümünde farklı fikirler vardı. Makedonya için özerklik, bağımsızlık, Balkan devletleri arasında paylaşımı v.s. şeklinde çözüm önerileri vardı. Bu farklı fikirler olaylarda izlenen yöntemlerde de farklılıklara neden olmuştu. Bölgede yaşanan çete olaylarında belli başlı örgütler şunlar idi: Makedonya îç Devrim Örgütü ( MİDÖ ), St. Sava Örgütü, Yüksek Makedon Örgütü ya da Dış Örgüt, Ethnike Hetairia Örgütü. Bunlar hem birbirleri ile, hem Osmanlı kuvvetlerine karşı ve hem de kendi içlerinde çatışmalar yaşıyorlardı. Bu olaylar da bölgenin asayişinin, ekonomisinin, yönetiminin bozulmasını arttıran nedenler arasında idi. Bu örgütler özellikle 1890'lı yılların ikinci yarısından itibaren eylemlerini çatışma safhasına taşırlar. Daha önceleri ise amaçlarının fikir aşamasını yerleştirmeye çalışmışlardı. Bunda gerek örgütlerin artık böyle çatışmalara hazır hale gelmiş olmaları gerekse Osmanlı yönetiminin artık bu örgütlerin farkına varıp onlara karşı önlem almaya başlamış olması etkili olmuştur. 1903 yılma gelindiğinde ise Avrupa Devletleri yeniden Osmanlı içişlerine müdahale ederek Mürzsteg Programı ile bölgede kendi politikalarına uygun çözüm önerilerini yürürlüğe koymuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY At the XIX. cc events preparing the decline of the Ottoman Empire continued faster. These events must be explained by both domestic and foreign effects. The declining economic, social, politic structure of the Ottoman Empire are the domestic effects and imperial struggles between the European countries and nationalism are the foreign effects. In this century, geographical, jeopolitical, ethnic, religious, economic and social structure of Macedonia were very suitable for the imperial struggle in this region. While the European countries used this structure of Macedonia and of the Ottoman Empire for their imperial policies, the Balkan states made themselves a puppet for the policies of the European states but they believed that they did this for their struggles. In fact this meant only the change of the control of these small Balkan states. The events in Macedonia in 1890's found a legal base by the Berlin Treaty in 1878. However, the Macedonian problem was a multi-dimensional problem. That means the dimension of this problem was related to the number of the different groups in Macedonia. For example among the Bulgarians who were the most effective group in this struggle there was not only one type of solution: Independence, Semi-independence, division, etc. There were also different ways in this struggle for the aims of the different groups. The main groups in this region were: Internal Macedonian Revolutionary Organization ( IMRO ), St. Sava, Supreme Macedonian Revolutionary Organization, Ethnike Hetairia. The struggle was between themselves, in themselves and against the Ottoman forces. These multi-dimensional struggle resulted in deterioration of the economic, political structure and security of the region. These organizations changed their methods from ideal stage to action stage especially after 1890's. One reason of this change was that from now on they believed that they were ready for action and the other reason was that the Ottoman forces began the counter action against the organization that s why they had to change their method. In 1903, the European states once again controlled the domestic affairs of the Ottoman Empire by the Mürzsteg Program.
Benzer Tezler
- 1890- 1913 tarihleri arasında Osmanlı arşiv belgeleriyle Selanik vilayetinde komitacılık(1890-1913)
Between 1890 and 1913 the revulati̇onary activities in Salonika province whit Ottoman archives documents
DİLEK GÜCEL
- Azerbaycan matbuatında bir devir: Ünsizadeler (1842-1903)
Unsizade's for a period in Azerbaijan press (1842-1903)
FATİH ERTÜRK
- İstanbul Limanları'nın modernizasyonu: Dersaadet Rıhtım ve Anadolu Demiryolları şirketlerinin inşa faaliyetleri (1890-1934)
The modenization of İstanbul ports: Construction activities of Constantinople Quays and Anatolian Railways Companies (1890-1934)
NAZİRE BİLGİLİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYGÜL AĞIR
- İğneada Longoz ormanı, topraksolucanı (Clitellata, megadrili) faunasının belirlenmesi üzerine ön araştırma
The preliminary study on determination of earthworm fauna (Clitellata, megadrili) of İğneada Longos forest
AYÇA KESGİN KARA
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
BiyolojiEskişehir Osmangazi ÜniversitesiBiyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İBRAHİM METE MISIRLIOĞLU
- 1880-1895 yılları arasında yayımlanmış şiir kitapları üzerine bir inceleme
An examination of the poetry books that are published between 1880-1895
TANER TURAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Türk Dili ve EdebiyatıHacettepe ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SIDDIKA DİLEK YALÇIN ÇELİK