Hz. Îsâ'da zühd ve diğer tasavvufî unsurlar
Jesus and ascetizm with other mystical elements in his life
  1. Tez No: 625199
  2. Yazar: FUNDA OLGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MANSUR GÖKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Îsâ, Zühd, Tasavvuf, Hz. Meryem, Hz. Zekeriyyâ, Hz. Yahyâ, Jesus Christ, Asceticism, Mysticism, Sufism, Saint Mary, Prophet Zechariah, Prophet Yahyâ
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Zühd sahibi Hz. Îsâ ve çağdaşları olan Hz. Meryem, Hz. Zekeriyyâ, Hz. Yahyâ ile yaşadıkları dönem hakkında tanıtıcı bilgi verilmiştir. Özellikle kutsal kitaplardan, İslâm klasiklerinden, güncel akademik çalışmalardan ve popüler yayınlardan yararlanılarak doğumu ve dünyadan ayrılışı mucize olan Hz. Îsâ'nın görevi, sözleri, özellikleri, diğer peygamberlerden ayrılan özellikleri ön plana çıkarılmıştır. Ardından zühd kavramı geniş bir şekilde tanıtılmıştır. Dönemin din adamlarının şekilci, menfaatçi, maneviyattan uzak durumları gözler önüne serilerek Hz. Îsâ'nın mâbed görevlilerine tepkisi yansıtılmıştır. Hz. Îsâ'nın Kur'ân-ı Kerim'de belirtilen özellikleri, ilgili hadisler, kanonik ve apokrif İnciller'deki sözleri, bilhassa Dağ Vaazı'nda verdiği öğretiler, İslâm klasiklerinde verilen bilgiler, yaşantısından örnekler, kıssalar incelenmiştir. Başta zühd olmak üzere en çok bilinen diğer tasavvuf terimleri ile ayrı başlıklar halinde tanımlanıp açıklanarak, tasavvufî kavramlarla ilişkilendirilip sunulmaya çalışılmıştır. Onun eşsiz benzersiz annesi, zâhid Hz. Meryem (Kutsal Bakire); yetişmesinde emeği olan âlim peygamber Hz. Zekeriyyâ ve onu tasdik edip destekleyen akranı peygamber Hz. Yahyâ hakkında da bir araştırma yapılmıştır. Böylece Hz. Îsâ'nın hayatında etkisi bulunan bu kutsal kişilerin de sûfî unsurlar taşıyan niteliklerinin sergilenmesine gayret edilmiştir. Sonuç kısmında başta Hz. Îsâ olmak üzere bütün peygamberlerin tevhidî, ruhsal, manevî, içsel, kalbî, sabır odaklı, iyiliksever ve ahlâkî amaçla gönderildiği gerçeği vurgulanmıştır. Şimdilerde toplumların büyük bir kısmında olduğu varsayılan samimi olmayan, riyakâr, materyalist ve şekilci yaklaşımlar eleştirel olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Introductory information was given about mysticism owner Jesus Christ and his contemporaries Saint Mary, Prophet Zechariah and Prophet Yahyâ and their period. Especially the holy books, Islamic classics, current academic studies and popular publications by making use of the miracle of his birth and departure from the world and Saint Jesus's mission, words, features, features which distinguished him from other prophets are highlighted. Then, the concept of mysticism has been widely introduced. Formalist, beneficiary and non-spiritual situations of the clergymen of the period are unfolded so Saint Jesus response to the the temple attendants was given. Among the most commonly known sufism terms, especially mysticism, it is tried to be explanied via different titles correlated with religious mystic terms. A big study is emphasized about his precious mother Saint Mary (the Holy Virgin), Saint Zechariah who is a well known wise significal person grow also helped to Saint Jesus when he has child and lasty Saint Yahyâ who supported and confirmed him as his peer. Thus, it is essentially endeavored to indicate the significal impacts of these three holy and important people on Saint Jesus. In conclusion, it is emphasized that all prophets sent to the world ever, including Saint Jesus exist for sprituality, internal emotions, patience oriented, benevolent and morals for spirituality. Nowadays, it is critisized that insincere and sanatimonius communities are considered to be strayed.