Aktarma merkezlerinin kent içi ulaşıma etkisi ve Yenibosna Aktarma Merkezi Projesi
Role of transfer centers in urban transportation and Yenibosna Transfer Center Project
  1. Tez No: 625217
  2. Yazar: SEYFULLAH YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA SURİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Aktarma merkezi, kent içi ulaşım, Yenibosna aktarma merkezi projesi, Transfer center, urban transportation, Yenibosna transfer center project
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kent içi ulaşımda kullanılan farklı ulaşım türlerine bağlı olarak; ulaşım modlarının entegrasyonu başka bir ifade ile“aktarma merkezleri”ihtiyaç haline gelmiştir. Kullanıcıların toplu ulaşımdan güvenlik, konfor ve hız gibi beklentilerini karşılamak açısından bir ulaşım altyapısı olan aktarma merkezleri İstanbul kent içi ulaşımında söz edilen beklentilerin cevaplanması için önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada; zaman kavramının giderek daha önemli hale geldiği çağımızda kent içi ulaşımda entegrasyonun ve kent içi ulaşım planlamasının bir ürünü olarak aktarma merkezi kavramı incelenmiştir. Aktarma merkezleri yapılırken güvenlik, erişilebilirlik, bilgilendirme, görünürlük ve imaj yönünden yani planlama ve tasarım ilkeleri bakımından uygun bir sürecin işletilmesi ve kamu yararının gözetilmesi beklenmektedir. Bu çerçevede Yenibosna'da yapımı planlanan“Yenibosna Aktarma Merkezi Projesi”belirtilen beklentiler bağlamında örnek olarak irdelenmiştir. Çalışmada Yenibosna semtinde yapımı planlanan aktarma merkeziyle birbirine entegre edilecek olan ulaşım modları, proje alanı akademik veri araştırması ve ulaşım analizi yöntemleri kullanılarak erişilebilirlik ve elde edilebilirlik yönünden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In relation to different transports types used in urban transportation, the integration of transport modes, in other words, the construction of ''transfer centers'' has become a requirement for big cities . In order to meet the expectations of users from public transportation such as safety, comfort and speed, transfer centers, which have a transportation infrastructure, emerge as an important dynamic for meeting the expectations mentioned in Istanbul urban transportation. As 'timing' has become even more crucial nowadays, in this study, the concept of transfer center is analysed as an outcome of the urban transportation planning and integration. During the construction of transfer centers, it requires the implementation of a legal process in terms of planning and design principles such as security, accessibility, information, visibility and image by prioritising public interest. In this regard, the planned ''Yenibosna Transfer Center Project'' has been examined as an example in the context of the mentioned urban expectations. In this study, the transportation modes to be integrated with the planned transfer center in Yenibosna project area will be observed with regard to accessibility and availability by applying academic data research and transportation analysis methods.