Fonksiyonel ve bioprogresif olarak tedavi edilmiş iskeletsel sınıf II Bölüm 1 maloklüzyona sahip hastaların tedavi başarılarının par ve ıcon indeksleri ile değerlendirilmesi
Evaluating the functional or bioprogressive treatment success of skelatal Class II division 1 patient with par and icon indexes
  1. Tez No: 625218
  2. Yazar: ŞEBNEM DENİZ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV AKSOY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf II maloklüzyon, Fonksiyonel tedavi, Bioprogresif tedavi, PAR indeksi, ICON indeksi, Class II malocclusion, Functional treatment, Bioprogressive treatment, PAR index, ICON index
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmanın amacı, PAR ve ICON indeksleri ile Fonksiyonel veya Bioprogresif olarak tedavi edilmiş İskelet Sınıfı II Bölüm 1 hastaların tedavi başarılarını değerlendirmektir. İndekslerin her ikisi de, hangi tedavi tekniğinin, Sınıf II Bölüm 1 hastalarının tedavisinde daha başarılı dental sonuçlara sahip olduğunu belirleyecektir. Olgular ayrıca Fonksiyonel ve Biyoprogresif tedavilerin iskelet etkileri açısından da değerlendirilmiştir. Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyona sahip 120 hastanın dental kayıtları Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Abd. arşivinden toplanmıştır. Hastalar tedavi şekli açısından iki gruba ayrılmıştır. Fonksiyonel grupta bulunan 60 hastanın (30 kadın, 30 erkek) yaş ortalaması 12,9 iken, Biyoprogresif grupta bulunan 60 hastanın (35 kadın, 25 erkek) yaş ortalaması 12,8 yıldır. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası dental kayıtları, PAR ve ICON indeksleri için özel olarak tasarlanmış cetvellerle değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerde, üst ve alt dişler arasındaki ilişki, posterior diş ilişkisi, her iki dental arkın diastemaları ve çapraşıklık miktarı kaydedilmiş ve skorlanmışdır. ICON indeksi yardımıyla tedavi ihtiyacı, tedavi zorluğu, tedavi sonucunun kabul edilebilirliği ve tedavi başarısı değerlendirilir iken PAR indeksi yardımıyla tedavi başarısı değerlendirilmiştir. Ayrıca Fonksiyonel ve Bioprogresif olarak tedavi edilen iskeletsel Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyona sahip hastalar SNA, SNB, ANB ve GoGnSN ölçümleri açısından iskeletsel olarak karşılaştırılmıştır. Veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Hem Fonksiyonel hem de Bioprogresif olarak tedavi edilen gruplarda PAR ve ICON indekslerine göre tedavi başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur.Her iki tedavi şeklinde de SNA açısında azalma, SNB açısında artış ve ANB açısında azalma belirlenmiştir. GoGnSN açısında ise her iki grupta da anlamlı bir değişiklik olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of the study is to evaluate the Functional or Bioprogressive treatment success of Skeletal Class II Division 1 patients with Peer Assessment Rating (PAR) and The Index of Complexity, outcome and Need (ICON) indexes. It will be determined which treatment technique has more successful evaluated dental results of treating Class II Division 1 patients. They were also evaluated in terms of skeletal influences, which were functional and bioprogressive treatments. Ease-of-use, reliability and acceptance of ICON and PAR indexes will be evaluated. The records of 120 Class II Division 1 patients were collected from the archive of Orthodontic Department of Süleyman Demirel University. The patients were allocated into two groups regarding treatment modality. The functional group was comprised of 60 patients (30 females, 30 males) with a mean age of 12,9 years and the bioprogressive group was composed of 60 patients (35 females, 25 males) with a mean age of 12,8 years. Patient's before and after treatment dental records will be evaluated with rulers specially designed for PAR and ICON indexes. In these evaluations, relationship between upper and lower teeth, posterior teeth relationship, crowding of both dental arches and diastemas will be scored. Treatment success was assessed using the PAR index while the treatment need, treatment difficulty, acceptability of treatment outcome and treatment success were assessed with ICON index. Patients with Skeletal Class II Division 1 malocclusion treated Functionally and Bioprogressively were also compared skeletally for SNA, SNB, ANB and GoGnSN measurements. The data was statistically evaluated. There was no statistically significant difference in treatment success between PAR and ICON indices in both Functionally and Bioprogressively treated groups. Both treatments showed a decrease in SNA angle, an increase in SNB angle and a decrease in ANB angle. There was no significant change in GoGnSN in both groups.