Türkiye tarım sektörünün uluslararası rekabet gücünün ölçülmesi
Measurement of global competitiveness of Turkey's agriculture sector
  1. Tez No: 625223
  2. Yazar: HÜSEYİN POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHİTTİN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Uluslararası Rekabet Gücü, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük, Agriculture, Global Competitive Power, Revealed Comparative Advantage
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tarım sektörü; gıda sanayii, imalat sanayii, ihracat, GSMH ve istihdama önemli katkıları olan bir sektördür. Türkiye tarım sektörünün 2009 yılında 10.7 milyar dolar olan ihracat rakamı %65,1 artarak 2018 yılında 17.67 milyar dolar, 6.35 milyar dolar olan ithalat rakamı %102 artarak 12.84 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2009-2018 döneminde Türkiye'nin toplam ihracatı ve ithalatındaki artışlar sırasıyla % 118,3 ve % 19,1 olmuştur. Bu bağlamda sektörün toplam ihracata göre artış hızı düşük, toplam ithalata göre artış hızı yüksektir. Bu çalışmada Türkiye tarım sektörünün uluslarası rekabet gücü ITC veri tabanından alınan dış ticaret verileriyle AKÜ (Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler) yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada, tarım sektöründe yer alan GTİP 1-24 arası fasılların 2009-2018 yılları arası rekabet gücü hesaplanmıştır. Fasıllara göre rekabet gücünün farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Agriculture sector has significant contributions to food industry, manufacturing industry, GDP and employment. In 2018, while the Turkish agricultural export figure of 10.7 billion dollars in 2009 increased to 17.67 billion dollars with an increase rate of 65.1%, the import figure went up to 12.84 billion dollars from 6.35 billion dollars with an increase rate of 102%. The growth rates for 2009-2018, in Turkey's total exports and imports were 118.3% and 19.1%, respectively. In this context, the growth rate of the sector compared to total exports is low and the rate of increase compared to total imports is high In this work, global competitive power of Turkey's agriculture sector was investigated using the method RCA (Revealed Comparative Advantage). The data for 24 chapters was obtained from ITC. The period for this work is 2009-2018 and reference data is 2-digits HS codes. It is determined that global competitive power varies according to chapters.