İbn Sînâ'nın varlık düşüncesini fizik felsefesiyle yeniden okumak sistem ve referans sistemi bağlamlı bir çözümleme
Reread with physical philosophy the consideration of İbn Sina's variation a contental solution system and reference system
  1. Tez No: 625258
  2. Yazar: ÖMER YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA TUNAGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Sînâ, Metafizik, Varlık, Sistem, Referans Sistemi, Avicenna, Metaphysics, Existence, System, Reference System
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
İbn Sînâ (ö. 428/1037), hiç şüphesiz İslam düşünce tarihinde yetişmiş olan en önemli simalardan birisidir. O, başta metafizik olmak üzere tıp, fizik, matematik, müzik gibi çağının neredeyse bütün bilimleriyle meşgul olmuş ve bu alanlarda birçok önemli eser yazmıştır. Girişte tezin amacı, önemi, sınırlılıkları ve kullanılan yöntem kısaca anlatıldı. İkinci bölümde, İbn Sînâ'nın varlık düşüncesinin ortaya çıkmasında rol alan bileşenlerin neler olduğu ayrıntılarına girmeden sunuldu. Üçüncü bölümde ise İbn Sînâ'nın ürünleri çerçevesinde ele alınan konuları, günümüzde doğrudan ve dolaylı etkileyen fizik, fizik felsefesi, ilmî metodoloji, gereçleri, sistem, referans sistemi kavramları ve tüm bunlar ile az veya çok ilgili olan bilgi, akılsal fonksiyonlar, beyin gibi başlıklar üzerinde kısaca durarak bunların günümüzde geçirdiği değişim ve içerikleri ana hatları ile incelenmiştir. Dördüncü bölümde de İbn Sînâ'nın varlık düşüncesinde etkisi olan bazı bileşenlerin analizi yapılarak genel olarak günümüzün ilgili kazanımlarının üstleneceği rollerin neler olabileceği sorunu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Ibn Sînâ is undoubtedly one of the most important figures in the history of Islamic thought. He was engaged in almost all the sciences of his time, especially in metaphysics, medicine, physics, mathematics and music, and wrote many important works in these fields. In the introduction, the aim, importance, limitations and method of the thesis are briefly explained. In the first chapter, the components of the emergence of Ibn Sînâ's thought of existence are presented without elaborating what is happening. In the second part, topics such as physics, philosophy of physics, scientific methodology, tools, system, reference system and more or less related information, mental functions and brain, which directly and indirectly affect the subjects dealt with in the context of Ibn Sina's products by briefly discussing the changes and their contents of the present day. In the third chapter, the components of Ibn Sînâ? S idea of being are analyzed and some of the components of Ibn Sînâ? S thought are discussed.