İlkokul öğrencilerinin STEAM tutumlarının belirlenmesi
Determination of STEAM attitude of elementary school students
- Tez No: 625257
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAVUŞ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEAM, ilkokul, tutum, STEAM, elementary school, attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin STEAM tutumlarını ölçmeye yönelik bir tutum ölçeği geliştirmek ve ilkokul öğrencilerinin STEAM tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma betimsel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini, 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Beylikdüzü ilçesinde yer alan ilkokullarda öğrenim gören güz döneminde 432 ve bahar döneminde 548 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ve 5 alt boyuttan oluşan 'İlkokul öğrencileri için STEAM Tutum Ölçeği' kullanılmıştır. Geçerlik çalışmaları kapsamında yapılan güvenirlik analizleri sonucunda ölçeğin Cronbach-alfa değeri () 0,816 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda ölçeğin yeterli ölçüde geçerlik ve güvenirlik değerlerine sahip olduğu ve ölçme işlemi için güvenilir olduğu söylenebilir. İlkokul öğrencilerinin STEAM tutumları, çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS 21.0 veri programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, ilkokul öğrencilerinin STEAM tutumlarının en yüksek bilim, teknoloji, fen ve sanat alanlarında, en düşük ise matematik alanında olduğu belirlenmiştir. İlkokul öğrencilerinin STEAM tutumları cinsiyet, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, çalışma odasına sahip olma durumu ve en başarılı olunan ders değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Aile gelir durumu, kendine ait bilgisayar veya tablete sahip olma ve okul memnuniyeti değişkenine göre incelendiğinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are developing an attitude scale to measure STEAM attitudes of elementary school students and examining STEAM attitudes of elementary school students in terms of several variables. A descriptive survey model was used in this study. The sample for this study is composed of 432 student who studied in fall term and 548 students who studied in spring term during the 2019-2020 academic years in private and state schools that are located in Beylikduzu, Istanbul. In this research, the“STEAM Attitude Scale for Elementary School Students”that is developed by the researcher and composed of 5 subcategories was used as a data collection instrument. As a result of reliability analyses that are conducted within the scope of validity studies, Cronbach-alfa value () of the scale was calculated as 0,816. In light of these results, it can be said that the scale has sufficient validity and reliability values and it is reliable for the measurement process. The STEAM attitude of the elementary school students was examined in terms of several variables. The survey data was analyzed by using SPSS 21.0 data program. According to research findings, it was determined that the ratio of STEAM attitudes of elementary school students is the highest in science, technology, and art, while it is lowest in the mathematics discipline. STEAM attitudes of elementary school students did not vary in terms of gender, grade, the number of siblings, ownership of study room and students' best subject significantly. When it was examined in terms of family income, ownership of computer or tablet and school satisfaction, significant differences were found.