Tevfik Hasan, Hayâlât-ı Dil (inceleme-metin)
Hayâlât-i Dil (examination-text)
  1. Tez No: 625321
  2. Yazar: SALİHA GÜLBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ERKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Tevfik, Tanzimat Dönemi, Geçiş Eseri, Modernleşme, Eleştirel Yaklaşım, Alegori, Hasan Tevfik, Tanzimat Period, Transition Work, Modernization, Critical Approach, Allegory
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Çalışmamızda Hasan Tevfik Efendi'nin 1868 yılında yayımlanan Hayâlât-ı Dil adlı eserinin transkripsiyonu yapılmış ve eser, şekil ve muhteva özellikleri bakımından incelenmiştir. Tanzimat Dönemi'nde yazılmış olan eser, dönem özellikleri göz önünde bulundurularak ele alınmıştır. Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu ve amacı, çalışmanın yöntemi, eser ve eserin yazıldığı dönem incelenmiştir. Birinci bölümde yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölüm eserin şekil ve muhteva özelliklerini içermektedir. Üçüncü bölümde ise çeviri yazı işaretleri ve transkripsiyonlu metin yer almaktadır. Çalışmanın sonuna metnin tesisinde takip edilen yol, bütün bu çalışmanın neticesinde ortaya çıkan sonuç, çalışma sırasında yararlanılan kaynaklar ve tıpkıbasım eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, Hasan Tevfik Efendi's work named Hayâlât-ı Dil, which was published in 1868, was transcribed and the work was examined in terms of shape and content features. The work which was written in Tanzimat Period was handled by taking into consideration the features of the period. This work consists of introduction and three parts. In the introduction part, the subject and the objective of the thesis, its method, the work and the period in which the work was written were examined. In the first part, the information about the writer's life and his works was given. The second part consists of the work's shape and content features. In the third part, translation text marks and the transcribed text take place. At the end of the study, the way followed in the setting up the text, the result that revealed from all this study, the sources benefitted from during the study and facsimile were added.