Bedrüddîn İbn Cemâa (Ö. 733/1333) ve hadis ilmindeki yeri
Bedruddin İbn Cemaa (Ö. 733/1333) and his place in the science hadith
  1. Tez No: 625335
  2. Yazar: FİKRİYE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Cemâa, hadis, el-Menhelu'r-Revî, Ibn Cemaa, hadith, el-Menhelu'r-Revî
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
İslamî ilimler açısından oldukça velûd bir dönemde yaşayan Bedrüddîn İbn Cemâa, Memlükler zamanında Kahire'de ve Şam'da yaşamış, ilmî alanda Cemâa sülalesi olarak şöhret bulan aileye mensuptur. Usûl, fıkıh ve hadis başta olmak üzere çeşitli alanlarda otuzdan fazla eser telif etmiş çok yönlü bir şahsiyettir. Memlükler dönemi İslamî ilimlerde olduğu gibi özellikle de hadis ilmi açısından oldukça verimli bir zaman dilimi olarak bilinmektedir. İbn Cemâa da hadis alanında birçok eser telif ederek hadis ilmine önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmamızda İbn Cemâa'nın hayatı ve hadis ilmine katkıları konu edilmiştir. İbn Cemâa'nın hadis ıstılahlarına bakışı ve tanımlamaları verilmiştir. Eserleri tanıtılmış özellikle de Hadis ilmi alanında yazdığı eserleri ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Hadis rivayeti ve hadislere bakışı, yaklaşımı ve yorumu ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bedruddin Ibn Cemaa, who lived in a very fast period in terms of Islamic sciences, He lived in Cairo and Damascus during the Mamluks, It belongs to the family who became famous as Cemaa family in the scientific field. Procedure, fiqh and hadith, in various fields It is a versatile personality with more than thirty works. Mamluks period is known as a very productive period, especially in terms of hadith science, as in Islamic sciences. Ibn Cemaa also made many important contributions to the science of hadith by copying many works in the field of hadith. In our study, the life of Ibn Cemaa and his contributions to the science of hadith are discussed. The view and definitions of Ibn Cemaa's hadith reforms are given. His works were introduced, especially his works in the field of Hadith science were examined in detail. It has been tried to reveal hadith narration and its view, approach and interpretation of hadiths.