İntraarteriyel kemoembolizasyon (Take) ve radyoembolizasyon (Tare) yapılan hastalarda tedavi yanıtını öngörmede f18-florotimidin pet/bt'nin yeri
  1. Tez No: 625418
  2. Yazar: DEMET NAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİYE ÖZLEM KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: karaciğer tümörü, kemoembolizasyon, radyoembolizasyon, tedavi yanıtı, 18F-FLT PET/BT, liver tumors, chemoembolization, radioembolization, response assessment, 18F-FLT PET / CT
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, unrezektable primer ve metastatik karaciğer tümörü olan hastalarda intraarteriyel kemoembolizasyon ve radyoembolizasyon tedavilerine yanıt değerlendirmesinde 18F-FLT PET/BT'nin yerini tanımlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif ve retrospektif bileşenleri olan, tek merkezli bu çalışmaya Ağustos 2018-Aralık 2019 tarihleri arasında, TAKE ve TARE tedavisi verilen, tedavi sonrası erken dönemde yanıt değerlendirmesi amacıyla 18F-FLT PET/BT'si, geç dönemde anatomik görüntülemeleri yapılmış olan 29 hasta dahil edilmiş; 18F-FLT PET/BT görüntülerinden elde edilen hiper- izo- ve hipo-metabolik lezyonlar için elde edilen semikantitatif değerler, erken dönemde yapılan 18F-FDG PET/BT ve geç dönemde yapılan BT ve MR gibi anatomik görüntülemelerde saptanan tedavi yanıtları ile uyumu araştırılmıştır. BULGULAR: 18F-FLT PET/BT'de görüntülerinden elde edilen hipermetabolik, izometabolik ve hipometabolik lezyonların ΔSUVmax, ΔSUVmean ve ΔSUVpeak değerleri ile MR/BT ve 18F-FDG PET/BT'de saptanan yanıtları arasında; RECIST 1.1.kriterlerine göre tedaviye yanıt alınan hastalarda hiper, izo- ve hipo-metabolik lezyonların ΔSUVmax, ΔSUVmean, ΔSUVpeak ve cTLG arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. 18F-FLT PET/BT'de izlenen izometabolik lezyonların ΔSUVpeak değeri ile hedef lob ve tüm vücut için PFS ve OS arasında anlamlı ilişki saptanırken; ΔSUVmax ile sadece OS arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. SONUÇ: Cerrahiye uygun olmayan primer ve metastatik karaciğer tümörü olan hastalarda embolizasyon tedavisi sonrası erken dönem tedavi yanıtı değerlendirmede 18F-FLT PET/BT görüntülemenin öncelikli başvurulması gereken metadolojilerden olduğu ve BT/MR gibi anatomik yöntemlerle yanıt değerlendirmede uyumu gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to identify the role of 18F-FLT PET / CT in the assessment of response to intraarterial chemoembolization and radioembolization treatments in patients with unresectable primary and metastatic liver tumors. MATERIAL AND METHODS: This single-centre study with prospective and retrospective components included 29 patients who underwent 18F-FLT PET / CT and anatomic imagings as CT or MR for the purpose of response evaluation after TAKE and TARE treatments. The compatibility of semi-quantitative values for the hyper-, iso- and hypo-metabolic lesions obtained from the 18F-FLT PET / CT images with the treatment responses detected at the early 18F-FDG PET / CT, and the late CT and MR images. FINDINGS: According to RECIST 1.1 criteria, no significant correlation was found between ΔSUVmax, ΔSUVmean, ΔSUVpeak and cTLG of hyper-, iso- and hypo-metabolic lesions in patients who responded to treatment. The significant correlation between ΔSUVpeak value of isometabolic lesions observed in 18F-FLT PET / CT with OS and PFS for the target lobe and the whole body. ΔSUVmax had significant relationship only with OS. CONCLUSION: It has not been demonstrated that 18F-FLT PET / CT imaging is one of the methodologies that should be applied primarily and that it is compatible with the evaluation of responses with anatomical methods such as CT / MR in patients with unresectable primary and metastatic liver tumors.