Search on the production techniques of wheat and red lentil brans low calorie dietary fiber
Düşük kalori diyet lif üretimi teknikleri üzerine araştırma simülasyonu
- Tez No: 625498
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buğday Kepeği, Kırmızı Mercimek Kepeği, Islatma, Pişirme, Mikrodalga, Ultrason, Fiziksel ve Kimyasal Özellikler, Diyet Lifi, Wheat Bran, Red Lentil bran, Soaking, Cooking, Microwave, Ultrasound, Physical and Chemical Properties, Dietary Fibers
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sağlıklı ve düşük kalorili diyetlerin önemi, sağlıklı beslenme için dünyada artmaktadır. Diyet ürünlerinin diyet lifi ile zenginleştirilmesi günümüzde çok yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada, ıslatma, pişirme, mikrodalga ve ultrason uygulamalarından sonra buğday ve kırmızı mercimek kepeğinin fiziksel ve kimyasal değişimleri belirlenmiştir. Nem (%, wb), protein (%, db), kül (%, db), yağ (%, db), nişasta (%, db), şeker (%, db), karbonhidratlar (%, db), toplam diyet lifi (%, db), kalori içeriği ve renk değerleri (L *, a *, b * ve YI) belirlenmiştir. Buğday ve mercimek kepeğinin kimyasal özelliklerinin ıslatma, pişirme, mikrodalga ve ultrason işlemleri uygulandıktan sonra önemli ölçüde değiştiği (p≤0.05) bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre, buğday ve mercimek diyet liflerinin yağ içeriği tüm işlemlerde değişmedi, bütün uygulamalarda kalori içeriği azaldı ve ıslatılmış buğday kepeği hariç tüm farklı işlemlerde diyet lif içeriği artmıştır.
Özet (Çeviri)
Awareness of the importance of healthy and low calorie diets is increasing overall the world due to its nutritional and functional effects on the healthy body. Enrichment dietary products with dietary fibers become common a lot nowadays. In this study, physical and chemical changes of wheat and red lentil dietary fiber were determined for soaking, cooking, microwave and ultrasound treatments. The moisture (%, w.b.), protein (%, d.b.), ash (%, d.b.), fat (%, d.b.), starch (%, d.b.), sugar (%, d.b.), carbohydrates (%, d.b.), total dietary fiber (%, d.b.), calorie and color values (L*, a*, b* and YI) were determined. It was found that the chemical properties of wheat and red lentil brans significantly (p≤0.05) changed based on production methods, soaking, cooking, microwave and ultrasound. According to the results of analyses, the fat content of wheat and red lentil dietary fibers did not change (p< 0.05) in all treatments. The dietary fibers calorie content decreased (p≤0.05) in all different treatments and the dietary fiber content increased (p≤0.05) in all different treatments except soaked wheat bran.