Pansiyonda kalan lise öğrencilerinin serbest zaman doyum düzeylerinin incelenmesi (Manisa ili örneği)
Analysis of the leisure satisfaction levels of the high school student staying in dormitories (The example of Manisa city)
  1. Tez No: 625745
  2. Yazar: EKREM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP CENGİZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Lise öğrenci, Pansiyon, Serbest Zaman İlgilenim, Serbest Zaman Doyum, High School Dormitories, High School Students, Leisure Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı, Manisa ili Yunusemre ilçesinde bulunan lise pansiyonlarında kalan öğrencilerin serbest zamanlarında, planlanan fiziksel aktiviteye dayalı rekreasyonel etkinliklere (öncesi-sonrası) ilişkin serbest zaman doyum düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmanın araştırma grubu Manisa ilinde bulunan (Manisa Spor Lisesi, IMKB Kız Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Turizm Otelcilik Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve MOSTEM) Lise pansiyonlarında kalan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışma grubunu ise Gençlik Spor Bakanlığının 2018/1 Proje Çağrı programı kapsamında“Yurtlar Canlansın Spor Yapmayan Kalmasın”isimli ortaöğretim pansiyon öğrencilerine yönelik bir proje kapsamında planlanan serbest zaman etkinliklerine katılan 113 gönüllü kız-erkek lise pansiyon öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak“Serbest Zaman Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde; frekans, aritmetik ortalama, standart sapma; bağımsız örneklemler için PairedSamples t- testi, tek faktörlü MANOVA testleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısının ön testi 0.96, son test 0.90 olarak hesaplanmıştır. Tez kapsamındaki etkinliklere düzenli katılan öğrencilerin Serbest Zaman Doyum Ölçeği (SZDÖ)neilişkin puanlarının anlamlı bir şekilde yükseldiği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin pansiyonlarda serbest zaman etkinliklerini geçirecek yeterli alanlarının olmadığı, bu yüzden büyük bir çoğunluğunun serbest zamanları değerlendirirken (bazen) güçlük çektiği ve okul dışı etkinliklere yeterince katılamadıkları görülmüştür. Bu doğrultuda pansiyonlarda kalan öğrenciler için çeşitli serbest zaman etkinlik alanları düzenleyerek; bu alanlarda düzenli bir şekilde etkinliklere katılımlarının sağlanası önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the leisure satisfaction levels of the students staying at high school student lodgings in Yunusemre district of Manisa in terms of pariticipation to the physically based recreational activities. The sample of the study consists of 113 students staying at lodgings in Manisa (Manisa High School of Sports, IMKB Vocational School forGirls, ReligiousVocational School, Vocational School of Health, High School of Tourismand Hotel Management, Science High School, SocialSciences High School and MOSTEM).“Let the Dormitories Come Alive, Let Everyone Do Sports”under the Project Call program 2018/1 of Ministry of Sports Ministry for high school student lodging residents. As data collection tool,“Leisure Satisfaction Scale”was used. In the analysis of data collected, frequency, arithmetic mean, standard deviation were used; and Paired Samples t-test and one factor MANOVA were used for independent samples. The Cronbach Alpha internal consistency coefficient was measured as 0.96 forpre-test and 0.90 for post-test. It is concluded that the scores for LSS of the students participating in the activities regularly become significantly high. As a result, it is seen that the students do not have enough space to make use of their leisure in their lodgings; therefore, a clear majority has (sometimes) difficulty in making use of their leisure and they do not participate in after-school activities enough. In the light of this, it can be suggested that students can be provided with regular activities in their lodgings by organizing various leisure activity are as for student lodging residents.