Endometriyal polip zemininde gelişen endometriyum kanserlerinde bcl-2, pten, p53 ve ki-67 ekspresyonlarının değerlendirilmesi
Analysis of bcl-2, pten, p53 ve ki-67 expressions in endometrial cancer arising from endometrial polyp
  1. Tez No: 625757
  2. Yazar: LATİFE ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ESRA KUŞÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyum kanseri, polip, p53, bcl-2, Ki-67, PTEN
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Endometriyal polip zemininde gelişen endometriyum kanserleri ve benign endometriyal polipler arasında, proliferasyon belirteci olan Ki-67 ve antiapoptotik protein bcl-2 ile tümor supresor genler olan p53 ve PTEN ekspresyonlarının karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışma Başkent Üniversitesi Hastanesinde 2006-2011 yılları arasında tedavi edilmiş 40 olguda retrospektif olarak yapıldı. Çalışmaya en az bir yıldır menopozda olan hastalar dahil edildi. Hormon replasman tedavisi alan, tamoksifen kullanan, meme kanseri öyküsü olan ve premenopozal hastalar ile yeterli doku bloğu bulunmayan ve evrelenmesi tam yapılmamış polip zemininde gelişmiş endometriyum kanseri olgular çalışma dışı bırakıldılar. Endometriyum kanseri olgularının %8'inde (26/323) endometriyal polipten köken alan kanser saptandı. Çalışma kriterlerini sağlayan endometriyal polip zemininde gelişmiş toplam 20 endometriyum kanseri olgusu ardışık olarak çalışmaya dahil edildi. Herbir kanser olgusu için histerektomi örneklerinde saptanmış bir benign polip olgusu rastgele çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Ki-67 ekspresyonu polip zemininde gelişen endometriyum kanseri grubunda benign endometriyal polip grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti ( p < 0,05). Fakat bcl-2 ekspresyonunun polip zemininde gelişen endometriyum kanserlerinde benign endometriyal poliplere göre anlamlı şekilde azaldığını tespit ettik (p< 0,05). PTEN kaybı ve p53 ekspresyonu ile iki grup arasında anlamlı bir ilişki izlenmedi (p>0,05). Endometriyal polip zemininde gelişen endometriyum kanserlerinde Ki-67, bcl-2, PTEN ve p53 ekspresyonu ve histolojik tip, evre, grade, myometriyal invazyon, polip büyüklüğü ve lenfovasküler invazyon arasında bir istisna hariç alamlı bir ilişki izlenmedi. p53 ekspresyonu yüksek gradeli tümorlerde belirgin şekilde artmaktaydı (p< 0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları benign poliplerde apoptozis inhibe olurken proliferasyonun arttığını düşündürmektedir. Polip zeminde gelişen endometriyum kanserlerinde karsinogenez aşamasında benign poliplerdekinin tersine apoptozis inhibisyonunun engellenmesinden ve proliferasyonun artmasından ek mutasyonların sorumlu olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to compare the expression of the proliferation marker Ki-67, the antiapoptotic protein bcl-2 and the tumor suppressor genes p53 and PTEN between endometrium cancer arising from endometrial polyp and benign endometrial polyps. Methods: The study was performed retrospectively on 40 patients treated at Baskent University Hospital between 2006-2011. The patients who have been menopausal for at least one year were included in this study. The patients who have hormone replacement therapy, tamoxifen therapy or a history of breast cancer or who have not enough pathological specimen or who did not undergo full staging operation were excluded from study. Endometrial cancer developed from endometrial polyp was detected in %8 (26/323) of endometrial cancer cases. A total of 20 cases with endometrial cancer developed from endometrial polyp met the study criteria, and these cases were consecutively included in this study. Additionally, for each malign case, a random case with benign endometrial polyp diagnosed at hysterectomy specimen was included in the study. Results: The Ki-67 score was significantly higher in endometrial cancer arising from endometrial polyp group in comparison to the benign polyps (p0,05). In patients with endometrial cancer, Ki-67, bcl-2, PTEN and p53 expressions did not differ among histological type, stage, grade, myometrial invasion, polyp size and lymphovascular space invasion with an exception of p53.