Ergenler için psikolojik bozukluklar envanteri'nin (epbe)geliştirilmesi ve ergenlerde görülen psikolojik bozukluklarınsosyo-ekonomik düzey ve cinsiyet açısından incelenmesi
Development of inventory of psychological disorders foradolescences (pdia) and the examination of adolesences'psychological disorders in terms of socio-economic leveland gender
  1. Tez No: 625833
  2. Yazar: YILDIZ BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KULAKSIZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenler İçin Psikolojik Bozukluklar Envanteri (EPBE), DSM-5, ergenlik, psikolojik bozukluklar, geçerlik, güvenirlik, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey, Inventory of Psychological Disorders For Adolescences (PDIA), DSM- 5, adolescent, psychological disorders, validity, reliability, gender and socioeconomic level
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma Türkiye için ergenlik döneminde görülen psikolojik bozuklukların tespitini sağlayan DSM-5 temelli bir envanterin geliştirilmesini ve ergenlerde görülen psikolojik bozukluklarla cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzey faktörleri arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada 7-12. sınıflar arasında öğrenim gören 1953 öğrenciye EPBE uygulanarak ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların %47.1'i erkek ve %52.9'u kız öğrencilerden oluşmaktadır. Test-tekrar test güvenirliği için ise 64 kişilik öğrenci grubuna uygulama yapılmıştır. Yapılan analizlerde EPBE alt ölçeklerinin Cronbach alfa değerleri .64-.83 arasında bulunmuştur. Test-tekrar test analizinde korelasyon katsayıları .54-.86 arasındadır. Ayrıca yakınsak geçerlik çalışmasında bu örneklem grubundan 674 kişiye 7 farklı ölçek ve envanter EPBE ile birlikte ikili veya dörtlü setler halinde uygulanmıştır. Yakınsak geçerlik analizlerinde elde edilen korelasyon katsayıları .27 - .75 arasında değişmektedir. EPBE, MMPI gibi profil indeksli bir envanter olduğu için her bir alt ölçek kendi içinde Varimax döndürmesine göre Temel Bileşenler Analizine tabi tutulmuştur. Ayırt edici geçerlik analizinde EPBE alt ölçek ortalamalarının psikolojik veya psikiyatrik yardım öyküsü olan grup lehine anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Bütün bulgular güçlü psikometrik kanıtlar sunmaktadır. Sonuç olarak, EPBE geçerli ve güvenilir bir envanterolarak kabul edilebilir. Ayrıca psikolojik bozukluklarla cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzey faktörleri arasındaki ilişkinin incelenmesi için EPBE alt ölçekleri bağımlı değişken, cinsiyet ve gelir değişkenleri ise bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Uygulanan bağımsız örneklemler t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonuçlarına göre, bazı kişilik bozukluklarının cinsiyet açısından anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği ve bazı kişilik bozukluklarının ise gelir seviyesine göre anlamlı düzeyde açıklanabildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims the development of an inventory based on DSM-5 which enables detection of psychological disorders in adolescence and the examination the relationships between psychologıcal disorders of adolesences' and socio-economic level and gender for Turkey. By applying PDIA to 1953 students from 7 to 12. grades the validity and reliability of the scale has been carried out. 47.1% of the participants were boys and 52.9% were girls. It was also applied to 64 the participants for test-retest reliability. Cronbach's alpha values in the analyzes of PDIA's subscales were found between .64-.83. The test-retest values were 54-.86. Furthermore, a subsample of 674 individuals were presented with either two or four of the 7 convergent validity scales. The pearson correlation values varied between .27 and 75. As it is an inventory with profile index such as MMPI, PDIA, each subscale was subjected to confirmatory factor analysis itself. In the discriminant validity analysis PDIA's subscales cores was found significantly higher for the favor those who had reported history of psychological / psychiatric help. These findings also demonstrated strong levels of psyhometric evidence. As a conclusion, the PDIA was accepted to be a valid and reliable inventory. Besides to examine the relationship between psychological disorders of adolesences' and socio-economic level and gender, PDIA's subscales as were used as dependent variable while gender and income factors were used as independent variables. According to results of independent-samples t test and one-way ANOVA, it was identified that some personality disorders showed significant differences in terms of gender, and also some personality disorders could be explained significantly by the income level.