Küreselleşme ve bölgeselleşme bağlamında Azerbaycan dış politikasındaki temel yönelimler
The main directions in the foreign policy of Azerbaijan in the context of globalization and regionalization
- Tez No: 626030
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan=Azerbaijan, Kürselleşme=Globalization, Dış Politika= Foreign Policy, Temel Yönelimler=Main Directions, Bölgeselleşme=Regionalization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Küreselleşme ve Bölgeselleşme Bağlamında Azerbaycan Dış Politikasındaki Temel Yönelimler“ isimli bu çalışmanın temel amacı Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bölgesel ve küresel siyaseti kendi öz çıkarlarına göre yapmaya çalışan Azerbaycan'ın dış politikasındaki Avrasya, Atlantik ve Türk dünyasını temel alan yönelimleri incelemektir. Azerbaycan'ın dış politikası çok boyutlu, her devletle işbirliği kurma ve denge siyaseti izlemeye dayalıdır hipotezini savunan bu çalışma, hipotezin doğrulanması amacıyla iki soruya ağırlık vermektedir: Birincisi, Azerbaycan dış politikasındaki temel öncelik alanları nelerdir sorusudur. İkincisi ise birinci soruyla bağlantılı olarak dış politikadaki öncelikli alanları belirleyen faktörler nelerdir sorusudur. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. ”Dengeli Dış Politika Bağlamında Ulusal Çıkarların Sağlanması“ başlıklı çalışmanın birinci bölümünde küreselleşme ve bölgeselleşme kavramları açıklanmış, Azerbaycan'ın ulusal çıkarlarından bahsedilmiştir. ”Azerbaycan'ın Uluslararası İlişkiler Sistemine Katılımı: Dış Politika Faaliyetlerinin Oluşumu ve Gelişimi“ başlıklı ikinci bölümde, bağımsızlığını ilan ettikten sonra Azerbaycan dış politikasındaki temel öncelikler anlatılmıştır. ”Modern Uluslararası ilişkiler Sisteminde Azerbaycan: İkili ve Çok Taraflı İlişkiler" isimli üçüncü bölümde ise Azerbaycan'ın diğer devletlerle ve uluslararası örgütler ile kurduğu ikili ve çok taraflı ilişkilere yer verilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise konu ile ilgili sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study entitled“The Main Directions in the Foreign Policy of Azerbaijan in the Context of Globalization and Regionalization”is to examine the Eurasian, Atlantic and Turkish world directions in the foreign policy of Republic of the Azerbaijan, which undertakes the efforts to implement regional and global policy, based on its own interests after the dissolution of the Soviet Union. The present study, putting forward the hypothesis that the multidimensional foreign policy of Azerbaijan is based on mutually beneficial cooperation with every international actor following pursuing the balanced policy, is focused on two following questions. Firstly, what are the main priority areas in the foreign policy of Azerbaijan? The second question derives from the first one: what are the factors determining the priority areas in the foreign policy of the Republic of Azerbaijan? The study consists of three chapters. The Chapter 1,“Provision of the National Interest in the Context of Balanced Foreign Policy”, explains the concepts of globalization and regionalization and analyzes the national interests of Azerbaijan. The Chapter 2,“The Participation of Azerbaijan in the International Relations: Formation and Development of Foreign Policy Activities”, reviews the emerging of Azerbaijan in the system of foreign affairs and the core priorities of its foreign policy. The Chapter 3,“The Modern System of International Relations: Bilateral and Multilateral Relations”, puts under the spotlight the bilateral and multilateral ties of the Republic of Azerbaijan with foreign states and international organizations. The conclusion presents the results and suggestions regarding the topic of the study.