Kişilik organizasyonları envanteri'nin Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish adaptation of the inventory of personality organization: The validity and reliability study
- Tez No: 626083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilik organizasyonları, ilkel savunmalar, kimlik difüzyonu, gerçeklik testi, Kernberg teori, KOREN, Personality organizations, primitive defenses, identity diffusion, reality testing, Kernberg theory, KOREN
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmanın amaçları, Kişilik Organizasyonları Envanterinin Türkiye uyarlamasının hazırlanarak kişilik organizasyonlarını tanılamaya yönelik objektif bir testin literatüre kazandırılması ve eksen II tanılarını yordama gücüne yönelik örnek bir çalışma yapılmasıdır. Uyarlama çalışmasının örneklem grubunu İstanbul Kültür Üniversitesi mensubu 280'i kadın (%66.9) ve 138'i erkek (%33) olmak üzere toplam 418 öğrenci ve öğretim üyesi oluşturmuştur. Test tekrar test güvenirliği için ise 42 kişilik üniversite öğrencisi grubu ile çalışılmıştır. Yapılan analizlerde Kişilik Organizasyonları Envanteri alt ölçekleri Cronbach alfa katsayıları, 0,77 - 0,84 arasında bulunmuştur. Envanter iç tutarlılık analizinde, Cronbach alfa ve Spearman Brown katsayı sonuçları 0,906 ve 0,801 olmuştur. Test tekrar test analizinde elde edilen tutarlılık katsayıları, primitif savunmalar, kimlik difüzyonu ve gerçeklik testi alt ölçekleri için sırasıyla 0,935 0,847 ve 0,847 olarak bulunmuştur. Temel bileşenler analizinde yapılan oblimin (eğik) döndürme sonuçlarına göre, psikoterapi veya psikiyatri başvurusu olmayan grup üzerinde özdeğeri 1'in üzerinde toplam varyansın %40'ını açıklayan üç faktör elde edilirken; klinik başvuru bildiren grup üzerinde yapılan analiz sonuçlarına göre ise özdeğeri 1'in üzerinde toplam varyansın %48.6'sını açıklayan üç faktör elde edilmiştir. Yakınsak geçerlik kapsamında; şizotipiyi ölçümlemek adına kullanılacak ölçek takımı 98, normatif öz kavram, sosyal istenirlik, psikolojik durum ve duygulanım ölçümleri adına kullanılan ölçek takımları 320 kişiye verilmiştir. Ölçekler karışık sırada farklı takımlar halinde yanıtlanmak üzere örneklem gruplarına sunulmuştur. Yakınsak geçerlik analizlerinden elde edilen katsayılar -0,19 ile 0,62 arasında değişmiştir. Ayırt edici geçerlik analizinde, envanter puan ortalamalarının psikiyatri veya psikoterapi başvurusu olan grubun lehine anlamlı seviyede yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak elde edilen tüm bulgular Kişilik Organizasyonu Envanteri'nin güvenilir ve geçerli bir envanter olduğunu göstermiştir. Araştırmanın ikinci kısmında, Kişilik Organizasyonları Envanteri, eksen II tanılarını yordama gücü ölçümlenerek güçlendirilmiştir. Çalışmanın örneklemini, 365'i kadın (%87,7) ve 51'i erkek (%12,3) olmak üzere toplam 416 kişi oluşturmuştur. Bu aşamada kullanılan Coolidge Eksen II Plus tanı envanteri ve KOREN alt ölçekleri arasında anlamlı seviyede, yüksek korelasyonlar elde edilmiştir. Literatür ile uyumlu olarak regresyon analizi sonuçları, KOREN alt ölçeklerinin eksen II tanılarını anlamlı olarak yordayabildiğini göstermiştir. Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse, primitif savunmalar ve kimlik difüzyonu alt ölçeklerinin A, B ve C kümesi kişilik bozukluklarını (KB) yordayabildiği ancak, gerçeklik testi alt ölçeğinin antisosyal KB hariç, B kümesi kişilik bozukluklarını (sınır durum, histriyonik ve narsisistik KB) anlamlı olarak yordayamadığı bulunmuştur. Sonuçlar ayrıca, gerçeklik testi alt ölçeğinin, C kümesi kişilik bozukluklarından obsesif kompülsif KB, çekingen KB ve bağımlı KB üzerinde ve de A kümesi kişilik bozukluklarından şizoid KB üzerinde yodayıcı gücünün olmadığını ortaya koymuştur. Gerçeklik testi alt ölçeğinin A kümesi kişilik bozukluklarından sadece paranoid ve şizotipal kişilik bozukluklarını anlamlı olarak yordayabildiği görülmüştür. Söz konusu sonuçlar da literatür bulguları ile uyumludur. Tüm analiz sonuçları, eksen II tanılarının kişilik organizasyonlarının hangi yelpazesinde yer aldığına dair kanıları desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to develop Turkish version of Inventory of Personality Organization. The main contribution of the present study was to provide an objective test for the Turkish clinical psychology reseach, which could identify the personality organization level. Considering the predictive power of that inventory regarding axis 2 diagnosis, the present study might be seen as an unique research example as well. 418 students and faculty members from İstanbul Kültür University in total participated in the current study. 280 partcipants were women (66.9%) and the rest138 participants (33%) were men. The test-retest reliability was conducted with a group of 42 university students. Test-retest reliability analyses of the inventory subscales revealed Cronbach alpha coefficients varying between .77 and .84. Cronbach alpha and Spearman Brown internal consistency coefficients were .906 and .801 respectively. Test-retest analysis yielded consistency coefficients of .935, .847 and .847 for primitive defenses, identity diffusion and reality testing subscales, respectively. Principal Factor Analysis (PFA) with oblique rotation revealed a three factor solution explaining 40% of the total variance with an eigen valuıe above one regarding the participant group who has not received psychiatric treatment or psychotherapy. Regarding the PFA with oblique rotation of the clinical group (consisted of participants who have attended psychiatric treatment program or/and psychotherapy), again a three factor solution was obtained explaining 48.65 of the total variance. With respect to the concurrent validity; the inventories used to measure schizotype were given to 98 participants whereas the ones used to measure the normative self-concept, social desirability, psychological state and affective measurements were answered by 320 participants. Counter balancing technique was applied with respect to the inventory sequence. Concurrent validity coefficients varied between -.19 and .62. Regarding the discriminant validity analysis, it was found that the average inventory score was significantly higher in favor of the group who has applied for psychiatry and/or psychotherapy. As a result, all psychometric analyses showed that the Inventory of Personality Organization was a reliable and a valid inventory. For the second part of the present study, the prediction power of Inventory of Personality Organizations against axis II diagnoses was tested. with the participation of 416 participants in total (365 women (%87.7) and 51 men (%12.3)). At this stage, significant, high correlations were obtained between the axis II diagnostic inventory and KOREN subscales. Compatible with the related literature, regression analysis results revealed that KOREN subscales were significant predictors of axis II diagnoses; more specifically, primitive defense mechanisms and identity diffusion subscales significantly predicted A, B, and C cluster personality disorders (PD) whereas the subscale of reality testing could not significantly predict B cluster personality disorders (Borderline, Histrionic and Narcissistic PD), except antisocial PD. Futhermore, the results showed that reality testing subscale could significantly predict neither the Obssesive Compulsive, Avoidant and Dependent PD from C cluster nor the schizoid PD subscale of A cluster. It was found out to be a good predictor for only paranoid PD and Schizotypal PD regarding A cluster personality disorders. These results were also compatible with the previous research findings. All those results supported the beliefs regarding the positioning of axis II diagnoses in personality organization spectrum.