Buğday yetiştiren tarım işletmelerinin Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)sistemine göre sınıflandırılması ve analizi: Çanakkale ili Kumkale Ovası örneği
Classification and analysis of wheat farming enterprises according to farm accounting data network system: Kumkale Plain of Çanakkale Province
- Tez No: 626135
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: ÇMVA (Çiftlik Muhasebe Veri Ağı), Buğday, Ekonomik Büyüklük Sınıfı, Standart Sonuçlar, (FADN) Farm Accounting Data Network, Wheat, Economic Size Class, Standard Results
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çanakkale İli, Kumkale Ovasında buğday yetiştiren tarım işletmelerinin Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine göre ekonomik büyüklüklerini ve standart sonuçlarını tespit etmektir. Bu sebeple, buğday üretiminin yoğun olarak yapıldığı Kumkale Ovası'nda basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre 59 işletmeye anket yapılarak veriler elde edilmiştir. İşletmelerin ekonomik büyüklüklere göre sınıflandırılması 5 gruba göre yapılmıştır. Tarımsal işletmelerin %32,20'si I. ekonomik büyüklük işletme grubunda, %15,25'i II. ekonomik büyüklük işletme grubunda, %18,64'ü III. ekonomik büyüklük işletme grubunda, %16,95'i IV. ekonomik büyüklük işletme grubunda ve %16,96'sı V. ekonomik büyüklük işletme grubunda bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında bulunan işletmelerden elde edilen sonuçlara göre, ekonomik büyüklükleri 2,14 ve 98,86 ESU değeri arasında değişmektedir. İşletmeler ortalaması 24,03 ESU'dur.Tarımsal işletmelerin ekonomik büyüklük gruplarına göre toplam gelir, 32.669,96 TL ile 1.008.939,30 TL, brüt işletme karı, 7.953,32 TL ile 754.769,83 TL, işletme net katma değeri, 4.184,66 TL ile 736.240,61 TL, net işletme aile geliri, -13.049,82TL ile 631.720,36 TL arasında değişmektedir.I. ve II. ekonomik büyüklük grubundaki işletmelerde net işletme aile değeri negatif olarak bulunmuştur. Bilanço analizinde işletmeler ortalaması işletmelerin toplam varlıklarının %94,43'ünü sabit varlıklar, %5,57'sini dönen varlıklardan oluşurken, işletme kaynaklarının %95,59'u öz kaynaklardan, %3,48'i uzun ve orta vadeli borçlardan, %0,47'si kısa vadeli borçlardan ve %0,46'sı indi borçlardan oluşmaktadır. Analiz edilen işletmelerde ekonomik büyüklük gruplarına göre karlılığın arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Theaim of thisstudy is to determinet he economic size and standard results of the agricultural enterprises growing heat in the Kumkale plain of Çanakkale provinc eaccording to the Farm Accounting Data Network (FADN) system. Forthisreason, 59 businesses were survey edaccording to simpler and omsampling method in Kumkale Plain, where wheat production is concentrated. The classification of enter prises according to economic size was madeaccordingto 5 groups. It was determined that 32.20% of agriculture alenter prises were in the 1st economic size business group, 15.25% were in the 2nd economic size business group, 18.64% were in the 3rd economic size business group, 16.95% were in the 4th economic size business groupand 16.96% were in the 4th economic size business group. According to there sult sobtained from the businesses covered by there search, their economic size rangesbetween 2,14 and 98,86 ESU values. The average of businesses is 24,03 ESU. Total income of agriculturalenterprises by economic size groups ranges from 32,669,96 TL(Turkish Lira) to 1,008.939,30 TL, grossoperatingprofit, 7.953,32 TL to 754.769,83 TL,netvalueadded of enterprises, 4.184,66 TL to 736.240,61 TL,netoperating family in come -13,049,82 TL to 631.720,36 TL.Inthe 1st and 2nd economic size groups, net business family value was found to be negative. Balance sheet analysis total assets of theen terprises of an average of businesses in 94,43% of fixedassets, 5,57% of currentassets, composed of businessresources 95,59% sources of the self, 3,48% of mediumandlong-termdebts, 0,47% of short-termdebtsand0,46% of thedebtconsists of landed. It was determined that profitability in creased in the analyzed businesses according to economic size groups.