Ottoman Women's contribution to the Tanzimat (1839-1876): The case of pertevniyal and bezmialem valide sultans
Osmanlı kadınlarının Tanzimat'a olan katkıları (1839-1876): Pertevniyal ve bezmialem valide sultan
- Tez No: 626199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NINA ERGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Valide Sultan, vakıf, vakfiye, mimari banilik, hastane, okul, mekteb, rüşdiye, Tanzimat, Valide sultan, queen mother, endowment deed, vakıf, vakfiye, architectural patronage, hospital, school, mekteb, rüşdiye, Tanzimat
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 352
Özet
Tezim Osmanlı hanedan kadınlarının Tamzimat dönemine (1839-1876) olan katkılarını incelemektedir. Çalışmam Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli reformları hayata geçirmeğe çalıştığı ve bünyesindeki değişik etnik grupların milliyetçi eğilimlerini bastırmaya gayret etiği bu dönemde yaşayan Bezmialem Valide Sultan (1798?-1853) ve Pertevniyal Valide Sultan (1810?-1884) üzerine odaklanmaktadır. Tamzimat ile ilgili daha önceki araştırmalar bu iki valide sultanın katkılarından pek söz etmezler. Tezim vakfiyelerini karşılaştırmalı olarak inceleyerek, daha önce incelenmemiş arşiv kaynaklarına inerek, hatıraları, seyahatnameleri, çağdaş vakanüvisleri, valide sultanların kaleme aldığı mektup ve hatıraları ve kendilerine vakfedilmiş sanat eserlerini göz önüne alarak, banisi oldukları cami, hastane ve okullar vasıtasıyla bu iki valide sultanın dönemlerinde öncü projelere ön ayak olduklarını göstermektedir. Her ne kadar valide sultanların baniliğinin amaçlarından birinin oğullarının iktidarına meşruiyet katmak olsa bile, projeleri yakından incelediğimizde valide sultanların baniliğinin zaman zaman oğullarınınkinden farklı olabileceği ortaya çıkmaktadır. Her iki valide sultan sırf binaların inşa edilişine yön vermekle kalmayıp aynı zamanda bu binaların nasıl kullanılması gerektiğini de belirtmişlerdir. Tamzimat dönemini valide sultanların iktidara katılımlarını ve baniliklerini inceleyerek daha iyi kavrayabiliriz, böylece önemli iktidar katmanlarından olan haremi gözardı etmemiş oluruz. Bu çerçevede tezim onbeş ve onsekizinci yüzyıllarda Osmanlı hanedan kadınlarının baniliği üzerine yapılan değerli akademik araştırmalara katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
My thesis examines Ottoman imperial women's contribution to the Tanzimat era (1839-1876), a period characterized by various attempts to reform the Ottoman Empire and curtail the nationalist movements of ethnic groups within its territory. I focus on two queen mothers who lived during this period; Bezmialem Sultan (1798?-1853) and Pertevniyal Sultan (1810?-1884). Scholars rarely mentioned them in regard to the Tanzimat. Comparing their endowment deeds and focusing on many untapped archival sources, memoirs, travelers' accounts, contemporary chroniclers, their own writings, as well as artworks dedicated to them, I show how¬⎯through their mosques, schools and hospitals⎯both endorsed various pioneering projects. A closer examination of these projects reveals that they followed slightly differing patterns of patronage, sometimes also different from their sons' patronage, even though they first and foremost had to support the legitimacy of their sons' rules. These two queen mothers subtly guided not only their commissions' construction, but also how individuals should experience these buildings. They mixed traditional concepts with new patterns in both architecture and function. The Tanzimat era can be better understood by analyzing the involvement and patronage of its queen mothers and evaluating diverse layers of power; the harem as an alternative site of power should not be disregarded. In this sense, my thesis contributes to the rich academic works concentrating on women's patronage in the fifteenth to eighteenth centuries.