Alkole bağlı olmayan, yağlı karaciğer hastası obez bireylerde ağırlık kontrolünde standart diyetin etkisi
Effect of standard diet on weight control in obese individuals with alcohol-free fatty liver disease
  1. Tez No: 626198
  2. Yazar: ŞERİFE BÜŞRA ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN GÜVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yağlı Karaciğer, Obezite, Diyet, Fibroscan, Fibrozis, Fatty Liver, Obesity, Diet, Fibroscan, Fibrosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırma, İstanbul'da Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Enstitüsü'ne başvuran 33-74 yaş arasındaki alkole bağlı olmayan, yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) bulunan obez bireylerde ağırlık kontrolünde standart diyetin etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bireylere 22 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Hastalara, toplam kalorinin yüzde 50-60'ı karbonhidrat, yüzde 15'i protein ve yüzde 25-35'i yağ olacak şekilde 12 haftalık zayıflama diyeti uygulanmıştır. Vücut analizleri yapılmış, bel çevreleri ölçülmüştür. Üç günlük besin tüketim kaydı alınmıştır. Diyet öncesi ve sonrası hastaların karaciğerlerindeki yağlanma ve fibrozis şiddeti değerlendirilmiştir. Hastalardan diyet öncesi ve sonrasında biyokimyasal parametrelerindeki değişimler saptanmıştır. Katılımcıların 27'si kadın, 13'ü erkek olup, 40 kişidir. Araştırmamızda kadınlarda karaciğer yağlanma şiddeti ile vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ) ve bel çevresi arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ilişki belirlenmiştir (pyüzde 10) gerekmektedir. Karaciğerdeki iltihaplanmayı hafifletmek için 6 ay boyunca yüzde 10'luk bir kayıp kademeli olarak sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of standard diet on weight control in 33-74 year old non-alcoholic, obese individuals with fatty liver disease (NAFLD) who applied to Marmara University Gastroenterology Institute in Istanbul. A questionnaire consisting of 22 questions was applied to individuals. Patients were given a 12-week slimming diet with 50-60 percent of total calories being carbohydrate, 15 percent protein and 25-35 percent fat. Body analyzes were performed and waist circumference was measured. 3-day food consumption was recorded from the patients Fatty and fibrosis severity in the liver of patients before and after diet were evaluated. Changes in biochemical parameters were determined before and after diet. 40 volunteers participated in the study. 27 of the participants were female and 13 were male. In our study, a statistically significant positive correlation was found between the severity of liver fat in women and body weight, BMI and waist circumference (p 10 percent) is required when necroinflammation is present. To alleviate inflammation in the liver, a 10 percent loss should be progressively achieved for 6 months.