H2O2 ön uygulamalarının su baskınına maruz kalan buğday fidelerinde büyüme ve antioksidan enzimler üzerine etkileri
The effects of H2O2 preparations on growth and antioxidant enzymes in wheat seedlings exposed to water pressure
- Tez No: 626205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: T.monococcum, Siyez, Su baskını, Prolin, CAT
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu araştırmada, Buğday (Triticum monococcum L. cv. Siyez, Triticum aestivum L. Konya-2002, Karahan-99 ) fidelerinde üzerine; Su baskını (SB), Hidrojen peroksit (HP) ve Su baskını + Hidrojen peroksit ( SB+ HP ) uygulamalarının fidelerinin büyüme ve antioksidant enzimler üzerine etkileri incelenmiştir. Sürgün boyu, sürgün taze ağırlığı, sürgün kuru ağırlığı, katalaz enzim aktivitesi (CAT) ve glutatyon redüktaz (GR) antioksidan enzim aktiviteleri ve serbest prolin aminoasit miktarı değerleri incelenmiştir. Yapılan çalışmada buğday (T. monococcum L. cv. Siyez, T. aestivum L. Konya2002, Karahan-99 ) fidelerinde SB + HP uygulamasına sürgün boyu, sürgün taze ağırlığı ve sürgün kuru ağırlığında kontrole göre azalmalar tespit edilmiştir. H2O2 uygulamasında sürgün boyu, sürgün taze ağırlığı ve sürgün kuru ağırlığında kontrole göre; Konya-2002 çeşidi buğday fidelerinde artış gözlenmiştir. GR aktivitesi üzerine etkileri kontrole göre HP ve SB+HP uygulamalarında her üç buğday çeşidi fidelerinde de azalma göstermiştir. CAT enzim aktivitesi üzerine etkileri Siyez ve Konya-2002 çeşidi buğday fidelerinde kontrole göre artmış, Karahan-99 çeşidi buğday fidelerinde azalmıştır. Serbest prolin birikimi miktarı kontrole göre tüm uygulamalar için Siyez çeşidi buğday fidelerinde artmış, HP uygulamalarında ise tüm çeşitlerde artış göstermiştir. Çalışmamızda istatistiksel olarak çeşit ve uygulamalar arasındaki fark (p≤ 0,01)önem düzeyine sahiptir. Bu çalışmada kullandığımız Siyez ve Konya-2002 çeşidi buğday fidelerinin su baskını ve hidrojen peroksit uygulamalarında daha dayanıklı olduğu düşünülebilir. 2019, 31 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, wheat (Triticum monococcum L. cv. Siyez, Triticum aestivum L. Konya-2002, Karahan-99) on the seedlings; The effects of flooding (SB), Hydrogen peroxide (HP) and flooding + hydrogen peroxide (SB + HP) applications on seedling growth and antioxidant enzymes were investigated. Shoot length, shoot fresh weight, shoot dry weight, catalase enzyme activity (CAT) and glutathione reductase (GR) antioxidant enzyme activities and free proline amino acid content values were investigated. In this study, wheat (T. monococcum L. cv. Siyez, T. aestivum L. Konya-2002, Karahan-99) seedling, SB + HP application shoot length, shoot fresh weight and shoot dry weight decreases were compared to the control. HP application shoot length, shoot fresh weight and shoot dry weight according to control; Konya-2002 cultivars showed an increase in wheat seedlings. The effects on GR activity were decreased in HP and SB + HP applications in all three wheat cultivars compared to control. varieties decreased in wheat seedlings. The amount of free proline increased in wheat seedlings and increased in HP in all cultivars for all applications. In our study, the difference between varieties and applications was statistically significant (p≤ 0.01). The wheat seedlings of Siyez and Konya-2002 varieties used in this study may be considered more resistant to flooding and hydrogen peroxide applications. 2019, 31 Pages Key words : T.monococcum, Siyez, Flood, Prolin, CAT