Nörogeribildirim'in eklem pozisyon hissi ve denge üzerine etkisi
Effect of neurofeedback on joint-position sense and balance
- Tez No: 626245
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SANİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Nöro-Geribildirim, Eklem Pozisyon Hissi (Propriyosepsiyon), Denge, Neuro-Feedback, Joint-Position Sensation (Proprioception), Balance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı; kadınlarda nöro-geribildirim uygulamasının eklem pozisyon hissi ve denge üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya spor bilimleri fakültesinde eğitim gören 16 kadın gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılan kadınlar, 8 kişi deney ve 8 kişi kontrol grubu olmak üzere rastgele 2 gruba ayrılmıştır. Deney grubunun yaş ortalaması 22,38±1,99 yıl, boy uzunluğu ortalaması 163,75±6,06 cm ve vücut ağırlığı ortalaması 53,18±8,43 kg, kontrol grubunun ise yaş ortalaması 23,38±1,06 yıl, boy uzunluğu ortalaması 166,25±4,62 cm ve vücut ağırlığı ortalaması 55,71±6,90 kg olarak tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların denge ölçümleri Biodex Balance System ile eklem pozisyon hissi ölçümleri bilgisayarlı Humac-Norm izokinetik dinomometre ile ön test ve son test olarak iki ölçüm alındı. Deney grubunun nöro-geribildirim uygulaması, nöro-geribildirim eğitim merkezinde 30 seans olarak tamamlandı. İstatiksel olarak verilerin analizinde bağımlı grupların karşılaştırılmasında Wilcoxon testi, bağımsız grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi uygulanmıştır. Tüm istatistiksel hesaplamalarda SPSS 22,0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak; 30 seanslık nöro-geribildirim eğitimi ile kadınların denge skorlarının azaltılarak daha az salınım ile postural kontrolün sağlanmasına neden olunabileceği düşünülmektedir. Ayrıca nöro-geribildirim eğitimi ile kadınların eklem pozisyon hissinin artırılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to examine in women the effect of neuro-feedback application on joint position and balance.16 women who were educated at the sports sciences faculty participated as volunteers. The participants were randomly divided into two groups: 8 people experiment and 8 people control group. The mean age of the experimental group was 22,38 ± 1,99 years, the mean height was 163,75 ± 6,06 cm, and the mean body weight was 53,18 ± 8,43 kg and the mean age of the control group was 23,38 ± 1,06 years. mean height height was found to be 166.25 ± 4.62 cm and body weight average was 55.71 ± 6.90 kg. Balance measurements of women participating in the study with Biodex Balance System Joint position sensation measurements with computerized Humac-norm isokinetic dinomometer two measurements were taken as pre-test and post-test. Neuro-feedback application of the experimental group was completed in 30 sessions in the neuro-feedback training center. In the statistical analysis of the data, Wilcoxon test was used to compare the dependent groups and Mann Whitney U Test was used to compare the independent groups. SPSS 22.0 statistical package program was used in all statistical calculations. As a result; With 30 sessions of neuro-feedback training, it is thought that women's balance scores can be reduced and less oscillation and postural control can be achieved. In addition, the results indicate that women's feeling of joint position sense may be increased by neuro-feedback training.