İnmeli hastalarda Nöro-geribildirim tedavisi
Neurofeedback therapy in stroke
  1. Tez No: 243499
  2. Yazar: SUZAN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERBİL DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Rehabilitasyon, NGB, Stroke, Rehabilitation, Neurofeedback
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: İnme sonrası hastada gelişen motor kayıpla birlikte, kognitif fonksiyon yetersizliği, emosyonel labilite, depresyon, anksiyete gibi komplikasyonlar tedaviyi zorlaştıran nedenlerdir. Kognitif fonksiyon bozuklukları hastaların günlük yaşam aktivitelerindeki performanslarını ve tıbbi rehabilitasyon uygulamalarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. NGB, kişinin kendi nörofizyolojik beyin ritimerinin genlik, sıklık ve uyumluluklarını değiştirme yetisine yardımcı olan bir öğrenme stratejisidir. Bu çalışmamızın hedefi, NGB eğitiminin inmeli hastalarda etkilerinin saptanmasıdır.Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 30 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı. On beş hastaya (NGB grubu) konvansiyonel fizyoterapi yöntemleri ve beraberinde NGB eğitim programı, on beş hastaya ise (kontrol grubu) yalnız konvansiyonel fizyoterapi yöntemleri uygulandı. Hastaların motor fonksiyonları BFGE ve FIM, spastisiteleri MAS, ambulasyon düzeyleri FAS, kognitif fonksiyonları MMDT, SDÖT, ÇYBT, P300 dalgası ölçümü ile ve emosyonel durumları BDS ile tedavi öncesi ve tedavi sonrasında değerlendirildi.Bulgular: İki grup arasında, tedavi öncesinde ölçülen tüm parametreler açısından anlamlı bir fark saptanmadı (tüm parametreler için p>0.05). Tedavi sonrasında, NGB grubunda BFGE üst ekstremite (p=0.034), BFGE alt ekstremite (p=0.011), FAS (p=0.001), FIM (p=0.001), BDS (p=0.001), MMDT (p=0.001), SDÖT (p=0.041), ÇYBT (p=0.002), OE (p=0.011) ve RT (p=0.017) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelme saptanırken; BFGE alt ekstremite, CE ve MAS değerlerinde anlamlı farklılık saptanmadı (tüm parametreler için p>0.05). Tedavi sonrasında, kontrol grubunda BFGE üst ekstremite (p=0.008), FAS (p=0.014), FIM (p=0.014), BDS (p=0.001), MMDT (p=0.001) ve OE (p=0.011) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelme saptanırken; BFGE el, BFGE alt ekstremite, SDÖT, ÇYBT, CE, RT ve MAS değerlerinde anlamlı değişiklik saptanmadı (tüm parametreler için p>0.05). Tedavi sonrasında, iki grup arası değerlendirmelerde, motor fonksiyonlarda (FIM p=0.016), yürümede (FAS p=0.036) ve ihmal sendromunda (p=0.032) çalışma grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanırken; BFGE, BDS, MMDT, SDÖT, ÇYBT, spastisite ve ERP değerleri arasında herhangi istatistiksel bir fark tespit edilmedi (p>0.05).Sonuç: Bu çalışmada konvansiyonel fizyoterapi uygulaması ile beraber NGB eğitiminin kognitif fonksiyonlar, motor fonksiyonlar ve ihmal sendromu üzerine olumlu etkilerinin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Complications that cause difficulties to the treatment after stroke and evolving motor paralysis include cognitive function impairment, emotional labilities, depression and anxiety. Cognitive function disabilities can adversely affect the performance of daily living activities and medical rehabilitation practices.Neurofeedback (NF) is a learning strategy that helps to change the person's own brain neurophysiological rhytms, amplitudes, frequencies and the compatibility.The purpose of this study is to determine the effect of NF on stroke patients.Methods: The study included 30 subjects which were divided randomly into two groups. While the conventional physiotherapy methods plus NF training program were performed on NF group (n=15, to the control group (n=15) only the conventional physiotherapy was performed. Assessments for motor functions by BFCS and FIM, spasticity by MAS, ambulatory status by FAS, cognitive function by MMSE, SDLT, LOT and P300 wave measurement and emotional status by BDI were performed before and after treatment of the subjects.Results: No significant differences were observed between the two groups when comparisons were made among the pretreatment parameters (all parameters p> 0.05). After treatment, while statistically significant improvements were observed in NF group in the values of upper extremity BFCS (p = 0.034), lower extremity BFCS (p = 0.011), FAS (p = 0.001), FIM (p = 0.001), BDI (p = 0.001), MMSE (p = 0.001), SDLT (p = 0.041), LOT (p = 0.002), OE (p = 0.011) and RT (p = 0.017), no significant differences were observed in values of lower extremity BFCS, CE and MAS(for all parameters p > 0.05). After treatment, while statistically significant improvement were detected in the control group in the values of upper ektremite BFCS (p = 0.008), FAS (p = 0.014), FIM (p = 0.014), BDI (p = 0.001), MMSE (p = 0.001) and OE (p = 0.011), no significant changes were observed in in values of hand BFCS, lower extremity BFCS, SDLT, LOT, CE, RT and MAS (for all for parameters p> 0.05). When comparisons were made between the two groups after treatment, statistically significant differences were observed in favor of NF group in motor functions (FIM p= 0.016), walking (FAS p = 0.036) and neglect syndrome (p = 0.032) while no statistically significant differences were observed among the values of BFCS, BDI, MMSE, SDLT, LOT , spasticity and ERP (for all parameters p> 0.05).Conclusions: In this study, we demonstrated the presence of positive effects of conventional physiotherapy practice with NF training on cognitive functions, motor functions, and neglect syndrome.