İstanbul Balıklı Ermeni mezarlığındaki bezemeli mezar taşları
The ornamented gravestones in istanbul Balikli Armenian cemetery
  1. Tez No: 626260
  2. Yazar: AYŞENUR ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ÇORAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezar Taşları, Ermeni Mezar Taşları, Bezemeli Taşlar, İstanbul Balıklı Mezarlığı, Motifler, Ermenilerde Ölüm Ritüelleri, Maşatlık, Tombstones, Armenian Tombstones, Decoration Stones, Istanbul Balıklı Cemetery, Motifs, Death Rituals in Armenians, Maşatlık
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
İstanbul Balıklı Ermeni Mezarlığında bulunan mezar taşları üzerindeki bezemeler konu olarak seçilmiştir. Bu çalışma da her ne kadar mezar taşları üzerine yoğunlaşılmış olsa da bütüncül bir yaklaşımla Ermeniler de ölüm ve ölümle ilgili ritüeller kapsamında değerlendirilmelidir. Aynı zaman da mezar taşı üzerinde bulunan kitabelerinin de çevirisi yapılmıştır. İstanbul Balıklı Ermeni Mezarlığında bulunan mezar taşları ile ilgili olarak daha önce yapılmış bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışma ile İstanbul Balıklı Ermeni mezarlığında bulunan mezar taşları ilk defa bilim dünyasına tanıtılmış olacaktır. Çalışmada İstanbul Balıklı Ermeni Mezarlığında bulunun 37 adet bezemeli mezar taşları yerinde incelenerek detaylı fotoğrafları çekilmiştir. Bu anıtların ayrıntılı şekilde tanımları yapılmış olup her bir mezar taşı değerlendirilmiştir. Bezemeli mezar taşlarının hemen hemen hepsinin kitabesi bulunmaktadır. Bu kitabelerin transkripsiyonu ve çevirileri yapılmıştır. Sonuç olarak Ermeni toplumunda mezar ve mezar taşı geleneği kapsamında Anadollu ve Anadolu sınırları dışındaki alanlarda yer alan Ermenilere ait mezar taşları ile mevcut mezar taşları karşılaştırılmıştır. Böylelikle İstanbul Balıklı Ermeni mezarlığındaki bezemeli mezar taşlarının Ermeni sanatı içerisindeki konumları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The decorations on the tombstones in the Istanbul Balıklı Armenian Cemetery were selected as the subject. Although this study focused on gravestones, Armenians should be evaluated within the scope of death and death-related rituals with a holistic approach. At the same time, the inscriptions on the tombstone were also translated. There is no previous scientific research on tombstones in the Istanbul Balıklı Armenian Cemetery. With this study, the tombstones in the Istanbul Balıklı Armenian cemetery will be introduced to the world of science for the first time. In the study, 37 decorated tombstones in the Istanbul Balıklı Armenian Cemetery were examined on site and detailed photos were taken. These monuments were described in detail and each tombstone was evaluated. Almost all of the gravestones with ornaments are inscribed. Transcriptions and translations of these inscriptions were made. As a result, within the scope of the tomb and tombstone tradition in the Armenian community, the tombstones belonging to Armenians in the areas outside Anatolia and Anatolian borders were compared with the existing tombstones. Thus, the locations of the decorated tomb stones in the Armenian cemetery in Istanbul Balıklı were determined in the Armenian art.