Medeni usul hukukunda seçimlik dava
Alternative lawsuit in civil procedure law
  1. Tez No: 626261
  2. Yazar: MALİK AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: seçimlik, hak, borç, dava, hüküm, alternative, right, debt, lawsuit, verdict
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 105 ila 114'üncü maddeleri arasında doktrinde ileri sürülen ayrımlara paralel olarak dava türleri düzenlenmiştir. Çalışmamızın konusunu teşkil eden ve Kanunun 112'nci maddesinde düzenlenen seçimlik dava, seçimlik borç ilişkilerinde seçim hakkı sahibi borçlu veya üçüncü kişinin bu hakkı kullanmaktan kaçınması halinde alacaklı tarafından açılan dava olarak tanımlanmıştır. Kanundaki düzenlemeden de anlaşılacağı üzere seçimlik dava, borçlar hukukunda borçların ifası ve çeşitli edimlerin özellikleri başlığı altında düzenlenen seçimlik borç ilişkisini konu edinmiştir. Seçimlik davanın daha iyi anlaşılabilmesi ve benzer dava türlerinden ayırt edilebilmesi açısından çalışmamızın ilk bölümünde, başta seçimlik borç kavramı olmak üzere diğer seçimlik kavramların düzenleme şekilleri incelenmiş; seçimlik dava kavramı, konusu, hukuki niteliği ve şartları, doktrindeki tartışmalar ve Yargıtay kararları ışığında ele alınmıştır. İkinci bölümde, seçimlik davanın benzer dava türleri ile olan ilişkileri, farkları; aşama aşama yargılama süreci, örneklerle zenginleştirilerek açıklanmıştır. Son bölümde seçimlik davaya özgü olan mahkemece verilen seçimlik mahkûmiyet hükmü, icrası ve hükme karşı başvurulacak kanun yolları konularına kanundaki genel hükümler çerçevesinde değinilmiştir. Çalışmamızın sonuç kısmında seçimlik davanın etkinliğinin artırılması ve sorunların çözümü adına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The types of cases were organized in parallel with the doctrine mentioned in the articles between 105th and 114th of the Civil Procedure Code, which came into force on 1 October 2011. The alternative lawsuit, which is the subject of our study and is regulated by Article 112 of the Law, is defined as the lawsuit filed by the creditor, who has the right to opt for the type of repayment in alternative obligation relations, if the creditor or third party refrains from using this right. As can be understood from the amendment in the law, the alternative lawsuit deals with the optional debt repayment matters, which is regulated under the title of debt fulfillment and features of fulfillment types in the law of obligations. In order to better understand the alternative lawsuit and distinguish it from similar types of lawsuits, the concepts related to alternative lawsuit, such as alternative obligation, shall be examined in the first part of our study. The legal nature, subject and conditions of this concept as well as the debates in the doctrine and the decisions of the Supreme Court shall be covered. In the second part, the relationship of the alternative lawsuit with similar types of cases and the judicial process shall be addressed. In the final section, the verdict given by courts on alternative lawsuit, enforcement and legal ways to oppose the verdict in the context of the general provisions of the law will be covered. In the conclusion part of our study, recommendations shall be made on encouraging recourse to right of alternative obligation and resolution of problems.