Effect of element of value on intention to buy in b2c automotive industry
Otomotiv sektöründe satın alım yapan kişilerin, satın almayı etkileyen faktörlerin incelenmesi
- Tez No: 626377
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞENUR ALTINİĞNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otomotiv, Endüstri, Pazarlama, Satın Alma Nedeni, Tüke-tici Davranışları, Automotive, Industry, Marketing, Consumer Behavior, Reason of purchase
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma otomotiv sektöründe müşterilerin satın alma nedenlerini belirlemek amacıyla geliştirilmiştir. Bu doğrultuda anket formu oluşturulmuş. Formda kişi-sel bilgiler, satın alma nedenlerini belirlemeye yönelik sorular ve satın alma ne-denleri ile ilgili bir ölçek oluşturulmuş, ölçek internet üzerinden 2019 yılı Kasım ayı içerisinde 503 kişi üzerinde uygulanmıştır. Yapılan anket sonucu ulaşılan veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Satın alma üzerinde ki nedenleri belirlemek ama-cıyla regresyon analizi ve ilişkileri tanımlamak amacıyla korelasyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda fonksiyon özellikler, servis özellikleri ve fiyat ile satın alma nedeni arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been developed to determine the reasons why customers purc-hase in the automotive industry. A questionnaire was created in this direction. A scale of personal information, questions to determine the reasons for purchase and reasons for the purchase was created on the form and the scale was applied to over 503 people on the Internet in November 2019. The data obtained from the survey were analyzed in a computer environment with SPSS 22.0 Statistics program. Regression analysis was performed to deter-mine the reasons for the purchase and correlation analysis was performed to iden-tify the relationships. As a result of the analysis, it was determined that there was a positive correlation between function characteristics, service characteristics and price and reason for purchase.