The effect of online banking system quality on customer satisfaction and loyalty
Online bankacılık sistem kalitesinin müşteri memnuniyetine ve sadakatine etkisi
- Tez No: 626378
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞENUR ALTINİĞNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Online bankacılık, sistem kalitesi, müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati, Online banking, system quality, customer satisfaction, loyalty
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Online bankacılık kullanımı geçtiğimiz yıllarda ciddi oranda artış göstermiştir. Bu sebeple, bankalar online kanallardaki varlıklarını artırmaktadır. Yüksek rekabet içeren bankacılık sektöründe, firmaların başarısı için müşteri memnuniyeti sağlamak ve sadık müşteri kitlesi oluşturmak kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu doğrultuda, bu tez online bankacılık sistem kalitesi boyutlarının – kullanım kolaylığı, güvenlik, doğruluk, içerik, zamanlılık ve estetik- müşteri memnuniyetine etkilerini incelemektedir. Ayrıca, çalışmada müşteri memnuniyetinin, müşteri sadakatine etkisi de ele alınmaktadır. Tez çalışması, online bankacılık sistem kalitesi, müşteri memnuniyeti ve sadakati ile ilgili faydalı bulgular sağlamaktadır. Çalışma dahilinde önerilen modeli test edebilmek adına yapılan veri toplama işlemi online anket aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Ankete katılan kişilere online bankacılık sistem kalitesi boyutları, memnuniyeti ve müşteri sadakati ile ilgili sorular sorulmuştur. Anketi toplamda üç yüz iki kişi cevaplamıştır. Araştırma dahilinde tanımlanan“içerik”harici tüm online bankacılık sistem kalitesi boyutlarının müşteri memnuniyetine etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca müşteri memnuniyeti ile sadakati arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu da bulgular ile ortaya koyulmuştur. Kullanım kolaylığı ve doğruluk faktörlerinin müşteri memnuniyetine etkisinin diğer online bankacılık sistem kalitesi faktörlerine oranla daha yüksek olduğu da anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a banking channel, online banking usage has been expanding significantly throughout the past years. Therefore, banks are becoming more available in online channels. Due to high competition in the industry, satisfying their customers and creating a loyal customer base are also becoming more crucial for the success of their businesses. In this regard, this research investigates the effect of online banking system quality dimensions, which are“ease of use, security, accuracy, content, timeliness, and aesthetics,”on customer satisfaction. It also evaluates how customer satisfaction affects loyalty. The study provides useful insights in regards to online banking system quality dimensions, satisfaction, and loyalty. In order to test the proposed model in the study, the collection of data was done via an online survey. The participants of the survey were asked a variety of questions in regard to loyalty, satisfaction and online banking system quality dimensions. A total of three hundred and two people responded to the survey. The findings of the research show that customer satisfaction and loyalty are significantly related factors. Also, all of the identified online banking system quality dimensions except content are found to be influential factors for customer satisfaction. Ease of use and accuracy have a relatively stronger effect on customer satisfaction compared to other online banking system quality dimensions.