Kıraat geleneğinde muhalif hareketler: İbn Şenebûz ve İbn Miksem örneği
The oppositional approaches in qiraat tradition: The example of İbn Shanabuz and İbn Miksaham
- Tez No: 626379
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT AYENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Sahih Sened, Resm-i Mushaf, İbn Şenebûz, İbn Miksem, Qiraat, Correct Deed/Document, Quran of Formal, Ibn Şenebuz, Ibn Miksem
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
“Kıraat Geleneğinde Muhalif Hareketler: İbn Şenebûz ve İbn Miksem Örneği”başlıklı tezimizde, kıraat ilminde sahih kıraat kriterlerine aykırı okuyuşları ile meşhur olan İbn Şenebûz ve İbn Miksem'in, yaşadıkları dönemin siyasal, sosyal ve bilimsel özellikleri ele alınarak tarihsel arka planda onları böyle bir eğilime sürükleyen sebeplerin neler olduğu, bilimsel veriler ışığında ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmamız giriş, dört bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Tezimizin ilk bölümünde, kıraat ilmine dair, genel bilgiler verilerek bu bağlamda kıraat ilminin tanımı, konusu, gâyesi, kıraat çeşitleri ve tarihi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, İbn Şenebûz ve İbn Miksem'in yaşadıkları dönemlerdeki, siyasal, bilimsel ve kültürel ortamın nasıl olduğu, kıraat ilminin o dönemlerdeki problemlerinin neler olduğu, üzerinde durularak tarihsel konteks ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Üçüncü ve dördüncü bölümde ise her iki âlimin hayatları, kıraat ilmindeki konumları, kıraat kriterleri ve aykırı görüşleri nedeniyle sorgulanmaları üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, aykırı okuyuşlarının nakli bir temelinin olup olmadığı, kendilerine uygulanan cezâi işlemlerin bilimsel ve ahlâki etiğe ne kadar uygun olduğu salt rivayet ile değil dirâyet yöntemi ile de desteklenerek ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis entitled“The Oppositional Approaches İn Qiraat Tradition: The Example of Ibn Shanabuz and Ibn Miksaham”the political, social and scientific characteristics of the period in which they lived of Ibn Şenebuz and Ibn Miksem, who are famous for their reading contrary to the correct criteria of the science of Qiraat, were dealt with. In addition, the reasons that led them to such a tendency in the hictorical back ground were tried to be revealed in the light o scientific data. Our study consists of introduction, three chapters, conclusion and bibliography. In the first part of our thesis, consepts and general information about the science of Qiraat were given. Then, in this context, the definition, purpose, types and history of Qiraat science were put emphasis on. In the second part, how was the political, scientific and cultural environment of the period in wich they lived of Ibn Şenebuz and Ibn Miksem lived was tried to be explained. In adiition, it was tried to be revealed on the historical context by focusing on what the problems of Qiraat science were at that time. As for in the third and fourth parts, the lives of the both scholars, their position in the science of Qiraat, their Qiraat criteria and their questioning duc to their contrarian views are put emphasis on. In this context, it was tricd to be find out whether there is a basis for the transfer of contrarian readings, and how appropriate te criminal procedures applied to them are compatible with scientific by supporting them not only narrations but also by means of wisdom.