Fikir ve ideoloji pazarlamasında müziğin rolü: Müziği icra edenler ve kendisi açısından değerlendirilmesi
The role of music in marketing of ideas and ideologies: An evaluation in the perspective of musicians and music itself
- Tez No: 626404
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE FİGEN ERSOY ARCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, İşletme, Music, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji pazarlaması, sosyal pazarlama, pazarlama iletişimi, iktidar, müzik, Ideology marketing, social marketing, marketing communication, power, music
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çalışmada müziğin bir mesaj verme aracı olarak kullanılması ve bu anlamda pazarlama sürecinin işleyişi incelenmiştir. Genel olarak sanatın alıcısına çeşitli mesajlar verdiği kabul edilmiştir. Bu alıcılar pazarlama sürecindeki tüketiciler olarak tanımlanabilirler. Müzik bir mesaj verme aracı olarak, sosyal pazarlama anlayışı içerisinde fikir ve ideoloji pazarlaması fenomeni çerçevesinde değerlendirilmiştir. İlk olarak fikir ve ideolojilerin müzik aracılığı ile pazarlanıp pazarlanmadığı sorusuna cevap aranmıştır. Sosyal pazarlamada bir fikrin pazarlanması söz konusudur. Fikirler ve ideolojiler bu anlamda bir pazarlama sürecinin ürünleridirler. İlk sorunsal iktidarlar, güç erkleri ve muhalefet ilişkileri içerisinde müzik üzerinde hakimiyet kurma çabalarına odaklanılarak cevaplandırılmıştır. İkincil olarak, Türkiye'de müzik aracılığıyla fikirlerin ve ideolojilerin pazarlanmasının nasıl yapıldığı üzerinde durulmuştur. Bu soruya cevap vermek için fenomenoloji araştırma deseni kullanılarak, derinlemesine mülakat tekniği ile Türkiye'de müzik icra eden iki müzik grubu ve altı müzisyenle görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca, bu müzik grupları ve müzisyenlerin eserlerinin içerik analizi yapılmıştır. Çalışmanın araştırma verisi böylece müzisyenlerle yapılan görüşmelerden ve eserlerinin işlediği temalardan elde edilmiştir. Veriler analiz edilerek Türkiye'deki fikir ve ideoloji pazarlamasının müzik aracılığı ile nasıl gerçekleştiği sorusu cevaplanmıştır. Son olarak, analizler sonucunda müzik aracılığıyla Türkiye'de gerçekleşen pazarlama sürecinde kullanılan anlamlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In general, the phenomenon of art has given variety of messages to its audience. This audience can be determined as consumers in marketing concept. In this study, music as an art is considered as a device of message in the context of a marketing process; particularly Turkish marketing system is examined in the context of marketing ideas and ideologies through music. When the concept of social marketing is recognized as the use of an idea for community welfare, ideas are considered as a product in the marketing process. With regard to social marketing, ideas and ideologies are determined as the products in music and songs. The method of Phenomenology is utilized to display the perspective of marketing process in the study. In order to maximize diversity with the research sample, semi-structured interviews are done with two music bands and six other musicians presenting their music in Turkey. The content of data was gathered from these interviews and songs of the interviewers. Moreover, the results of these interviews were examined, and the findings of the research were evaluated. Thus, the possibility of marketing an idea or an ideology through music is indicated and the illustrations of the case in Turkey is explained.