Türkiye ulusal televizyon kanallarında prıme tıme televizyon dizilerinde oyuncu olarak çocuk işçilerin yer alışı ve onların ekranda görünen çalışma koşulları: Bizim Hikâye
A study on representation of children labours and tehir working conditions in prime-time t.v. series broadcasting in national television channels in Turkey: 'Bizim Hikaye (our story)'
  1. Tez No: 626410
  2. Yazar: KIYMET ERCEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA ERZURUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Labour Economics and Industrial Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk İşçi, Medya, Televizyon, Televizyon Dizisi, Oyuncu Olarak Çalışan Çocuk, Child, Child Labor, Media, Television, T.V. Serial, Children Labors as Working as Actor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Dünya'nın çoğu ülkesinde olduğu gibi çocukların çalışma yaşamına katılması; kısaca çocuk işçiliği Türkiye'nin de çözüm bekleyen en önemli sorunlarından birisidir. TÜİK'in 2 Nisan 2013 tarihli 13659 sayılı Çocuk İşgücü Anketi Sonuçlarına göre; 6-14 yaş grubunda çalışan çocuk sayısı 292 bin, 15-17 yaş grubunda ise 601 bindir. Rakamlar sektör olarak; tarım, sanayi ve hizmet sektörlerini içermektedir. Bu çalışma, medya sektöründeki çocuk işçiliği sorunsalına odaklanmaktadır. Bu bağlamda medya sektörü görsel medya araçlarından televizyon ve televizyonun etkin programlarından prime time kuşağı televizyon dizilerinde, çocukların oyuncu olarak çalıştırılması ve onların çalışma koşullarının ekranlarda nasıl görüldüğü ve görülenlerin izler kitle tarafından nasıl anlaşıldığına ilişkin yanıtlar aranmaktadır. Bu kapsamda FOX televizyonu prime time kuşağı dizilerinden Bizim Hikaye' de oyuncu olarak çalışan çocuklar ve onların çalışma koşulları içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. İçerik analizi çözümlemesinin ötesinde, televizyon dizilerinde çalışan çocukların bireylerce nasıl değerlendirdiği ve onların hakları, hukukları ve çalışma koşullarına ilişkin düşünceleri ise anket yöntemi ile açığa çıkarılmıştır. Çalışma sonucunda ulaşılan bulgular, diğer sektörlerde olduğu gibi çocuk işçiliğinin medya sektöründe de var olduğunu, dizilerde çalışan çocukların çalışma koşullarının ağırlığını, çocuk işgücünün yetişkin işgücü ile eşit olarak değerlendirildiğini ortaya koymaktadır. Anket bulguları ise bireylerin dizilerde çalışan çocukların çalışma koşullarının ağırlığını desteklerken, dizilerde oyuncu olarak çalışan çocukların,“çalışan”“(işçi)”kimlikleri hakkındaki farkındalığın oluşmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Children's participation in working life, briefly as in most countries of the World, is one of Turkey's most important problem need to be solved. According to the results of the Child Labor Force Survey dated April 2, 2013 numbered 13659; The number of working children in the 6-14 age group is 292 thousand and in the 15-17 age group is 601 thousand. Numbers include agriculture, industry and services sectors. However, this study focuses on the problem of child labor in the media sector. In this context, it has been examined that how children actors presented as labours and how their working conditions seem on the screen and how all these are considered by the audience at the media sector including effective television programs on television as visual media tools. In this study, children actors who play role in one of the Turkish prime-time TV serie“Bizim Hikâye/ Our Story”broadcasting in FOX television channel and their working conditions have been analyzed in frame of content analyze method. Moreover beyond content analyz method the rights of children in television series as actors and their opinions about their rights, law and working conditions were revealed by survey method. The findings of the study show that children labors are treated in the media sector, as in other sectors, and the working conditions of children labors in the T.V. series are stern and children labors considered as equal to the adult workforce. The survey findings support the difficulty of the working conditions of the children working in the series, while the children do not even aware of they are accepted as“labor”. As result of this it can be said that situation identification problem is occured; they are ignored and they are just treated like adult actors.