Üniversite yerleşkelerinde peyzaj tasarımıBandırma Onyedi Eylül Üniversite yerleşke örneği
Landscape planning at university campuses the landscape project case study of Bandırma Onyedi Eylül University
  1. Tez No: 626411
  2. Yazar: SEZER ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SAĞLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj Tasarım, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Yerleşke, Landscape Design, Bandırma Onyedi Eylül University, Campus
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Üniversiteler bireylerin topluma ve ekonomiye katkı sağlamasını destekleyecek birimlerdir. Günümüzde üniversiteler kent içinde ya da kent kıyılarında kurulmaktadır. Üniversite birimlerinin oluşturduğu eğitim ve öğretim alanları yerleşke olarak nitelendirilmektedir. Yerleşkeler, tasarımları, kullanılabilirlik ve erişilebilirlikleriyle kendi kimliklerini oluşturmaktadırlar. Yerleşke olgusu her üniversitenin kendi içinde yeterli olabilmek adına gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Yerleşke arazilerinde eğitim birimleri, sosyal yaşam alanları, spor aktivite alanları, sanatsal faaliyet alanları ve barınma, beslenme alanlarıyla bu ağları tamamlayıcı faktör olarak peyzaj alanları yer almaktadır. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi yerleşkesi, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinde kurulmuş genç bir yerleşim arazisinde yer almaktadır. Bandırma, yaklaşık 150000 (Yüz Elli bin ) nüfusa sahip, Marmara Denizi'ne kıyısı olan ve sanayisi, limanı ve iş sahaları nedeniyle hızlı bir büyüme göstermektedir. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yerleşkesi şehrin hemen çıkışında Çanakkale-Bursa Karayolu kıyısında kurulmuştur. Üniversitenin merkez yerleşkesinde aktif olarak İİBF binası bulunmakta olup arazi ham durumdadır. Tasarımın peyzaj olgusu ve rekreasyon alanları en değerli unsurları oluşturacaktır. Yerleşke, planlaması modern çizim teknikleri ile desteklenerek, peyzaj planlama ve tasarım ilkeleri ışığında kullanım çözümleri sunulacaktır. Bu çalışmada Bandırma Onyedi Üniversitesi merkez yerleşkesinin kent ile bir bütün olarak,“Kentsel Planlama ve Tasarım”ilkeleri kapsamında yeniden tasarlanmasını ve bu tasarımın da yapılmış ya da yapılacak olan diğer üniversite yerleşkeleri için örnek olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Education exists in every period of human life. The education periods start with childhood, continue until adolescence and youth, and even in old age. The period when a person decides for his/her occupation and when he/she gets vocational education is during college time. Universities are institutions which support individuals in their contribution to the society and economy. Today, universities are being set up near a coast or in a city. Educational areas which are formed by units in a university are called campus. Campuses form their identities through their design, measure of usability and accessibility. The notion of a campus emerged as a necessity to be self-sufficient in itself as a university. Educational facilities, areas for social life, sports fields, artistic activity fields, lodging and dining as well as landscape design as a complementory factor are found in campuses. Bandırma Onyedi Eylül University is found on a new campus which is set up on Bandırma, Balıkesir province. While Bandırma has a shore to Marmara Sea with a population of approximately 150000 (one hundred and fifty thousand), it shows a rapid growth due to its industry, port and work sites. Bandırma Onyedi Eylül University Cis built near Çanakkale-Bursa highway, just outside the center of the city. While there is an active İİBF building in the campus of the university, the land is crude. The campus land must be planned while the city is considered as a whole, as to reflect the values of the city and as to answer the potensial needs. The landscape of the design and recreational areas will be the most valuable notions. As the campus planning is supported via modern drawing techniques (3D, 2D), solutions for use will be suggested regarding landscape planning and design principles. In this study, it is aimed to redesign Bandırma Onyedi Eylül University as the part of the center of the city with regard to“Urban Planning and Design”principles, and to become an example for other university campuses which exists or are going to be built.