Sosyal destek ve aile ilişkilerinin ergenlerin mental sağlıklarındaki rollerinin incelenmesi
The role of social support and family realationships in mental he-alth of adolescents
- Tez No: 626510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, aile ilişkileri, sosyal destek, iyi oluş, Adolescence, family relations, social support, well - being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma kapsamında ergenlerin mental sağlıkları üzerinde aile ilişkileri ve sosyal destek algısının etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ergenlerin mental sağlıkları iyi oluş, depresyon ve aksiyete üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmaya İstanbul ili, Küçükçekmece Belediyesi Ailem Aile Danışmanlık Merkezi'ne 1 Temmuz 2018-30 Eylül 2018 tarihleri arasında başvuran 13-17 yaş aralığındaki 227 ergen dahil edilmiştir. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Çocuklar İçin Aile İlişkileri Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Ergenler İçin Beş Boyutlu İyi Oluş (EPOCH) Ölçeği ile Çocuklar İçin Anksiyete ve Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23.00 kullanılmış olup; betimleyici istatistikler, korelasyon, regresyon, t-test ve ANOVA analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ergenlerde sosyal destek algısı ve olumlu aile ilişkileri iyi oluşu artırırken; depresyon ve anksiyeteyi azaltmaktadır. Erkek ergenlerde olumlu aile ilişkilerine ilişkin algı düzeyi daha yüksek iken, depresyon düzeyi daha düşüktür. 13 yaş grubundaki ergenlerde olumlu aile ilişkilerine ilişkin algı en düşüktür. Anne eğitim düzeyi yüksek ergenlerin olumlu aile ilişkileri algıları ile birlikte iyi oluşları da yüksek iken, anksiyete düzeyleri düşüktür. Baba eğitim düzeyi yüksek ergenlerde olumlu aile ilişkileri yüksek, anksiyete düşüktür. Kardeş sayısı düşük olan ergenlerde olumlu aile ilişkileri daha fazla iken, anksiyete düşüktür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the effect of perception of family support and social support on mental health of adolescents. For this purpose, mental health of adolescents was evaluated based on well-being, depression and disability. 227 adolescents between the ages of 13 and 17 who were admitted to the Family Counseling Center of Küçükçekmece Municipality of İstanbul between July 1, 2018 and September 30, 2018 were included in the study. Personal Information Form, Family Relationship Scale for Children, Multidimensional Perceived Social Support Scale, Five Dimensional Well-Being (EPOCH) Scale for Adolescents and Anxiety and Depression Scale for Children were administered to the participants. SPSS 23.00 was used for data analysis; Descriptive statistics, correlation, regression, t-test and ANOVA analysis were applied. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the research, while the perception of social support and positive family relations increased in adolescents; depression and anxiety. While male adolescents had higher perception of positive family relationships, depression level was lower. Adolescents in the 13-year age group have the lowest perception of positive family relationships. While adolescents with high levels of maternal education have high perceptions of positive family relationships, their well-being is high, and anxiety levels are low. In adolescents with high father education level, positive family relationships are high and anxiety is low. Adolescents with low siblings had higher positive family relationships, whereas anxiety was low.