حروف المعاني وأثرها في ت ا ربط النصّ العربيّ)سور جزء عمَّ أنموذجًا
Mana harfleri ve metne anlamsal bir bütünlük kazandırma bakımından etkileri (Amme cüzü süreleri örneği)
  1. Tez No: 626682
  2. Yazar: ALAA ALMOUSA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHALED ALADWANI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mana Harfleri, Tesir, Metin, Bağlaç, Anlam, Letters of Semantics, effect, text, link, indication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Mana Harfleri dilin üç bölümlerinden biridir. Bilim insanları mana harfleri ile alakalı iki farklı görüş ortaya koymuşlardır. Birinci görüş mana harflerinin görevi ve türünden dil bilgisi yönüyle; ikinci görüş ise anlam ve mana yönünden inceler ve açıklar. Mana harflerinin bağlaç görevi de olmasına rağmen; bu hususta çok yaygın görüş bildirilmemiştir. Dilbilimi oldukça gelişmesine rağmen, mana harflerinin cümle içindeki önemi yeterince kavranmamıştır. Bu çalışma mana harflerinin en önemli iki görevi açıklamaya yöneliktir. Birincisi; mana harflerinin metin içindeki bağlaç görevi, ikincisi metne anlamsal bir bütünlük kazandırma etkisidir. Bu tez çalışması önsöz dışında üç bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde mana harflerinin cümleye kattığı anlam ve bu yönde daha önce yapılmış çalışmalar ile yeni çalışmalar arasındaki fark incelemektedir. Üçüncü bölümde ise Amme Cüzü üzerinde uygulama çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Letters of Semantics are one of the three parts of speech, about which scholars have spoken from a grammatical dimension, in terms of their realization or competence, and from a rhetorical dimension in terms of their meanings and connotations, but they were not studied enough in terms of linking. Then, with the development of language sciences, they also did not obtain their share as far as science of text is concerned. This research sought to devote this study to examine these letters in the light of their most important functions: linking at the text level and their effect upon the context. This research contains an introductory introduction that introduce its topic, rationale and objectives, followed by three sections, the first and second sections deal with the theoretical aspect, by talking about the linguistic connotations of terms, then about studies that deal with the letters of meanings in general, and their subdivisions. Likewise, recent studies that transcend the sentence as a major unit of speech for the ancients were considered and considered to the extent that the text is the largest college of any speech, whether written or read. As for the third chapter, it is an applied study (sample analysis) on Amma Part, and it deals with most of the Part (Amma) including all of its forms that have been repeated hundreds of times, and they are varied in terms of indications and signs.