Esnaf odaklı ilişki ve etkileşimlerin etnografik analizi: Tunceli- Pertek örneği
Ethnographic analysis of foundation relationships and interactions in artisan: Tunceli- Pertek sample
  1. Tez No: 626683
  2. Yazar: KADER GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN GEÇGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Esnaf, Etnografik Araştırma, Yüz Yüze Etkileşim, Günlük Yaşam, Benlik Sunumu, Tip, Tradesmen, Ethnographic Research, Face to Face Interaction, Daily Life, Self Presentation, Type
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Esnaf odaklı ilişki ve etkileşimleri günlük yaşamın sıradan gibi görünen etkileşimleri arasından seçerek, yüz yüze gerçekleşen etkileşimlerde esnafın ne tür benlikler sergilediğini, yanındaki yardımcıları ve müşterileriyle alışveriş süreci zarfında gerçekleştirdiği etkileşimleri etnografik bir araştırmayla sunmayı amaçlayan bu tez çalışması; odak noktasına esnaf kümesini yerleştirerek, Tunceli ilinin Pertek ilçesine dair sosyo-kültürel, ekonomik, demografik ve siyasal kodları açığa çıkarmakta ve Pertek'in sosyo-kültürel dokusu içerisinde esnaflığın ne tür manalara geldiğini gözler önüne sermektedir. Araştırmacının bir ayakkabı yardımcısı sıfatıyla, katılımlı gözlem metodu ve nitel araştırma yöntemleri kullanarak oluşturduğu etnografik araştırmada; toplum içerisinde hemen herkesle iletişim içerisinde olan Tunceli ilindeki esnaf kümesi içerisinden; Pertek ilçesindeki esnaf kümesi, örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmanın bir bölümünü oluşturan ve toplumsal etkileşimleri karşılaştırmaya yarayan kaynak testlerine; Pertek esnafının gerçekleştirdiği etkileşimlerden örnekler verilerek benzerlikler ve farklılıklar kıyaslanmış ve Pertek esnafına dair bulgu ve yorumlar; günlük raporlamaları, esnaf- yardımcı-müşteri üçlemesiyle geçen sohbetler aracılığıyla yorumlanarak, doğrudan anlatım üslubuyla sosyolojiye sunulmuştur. Bir tiyatro sahnesine benzetilen günlük yaşam içerisindeki esnafın benliğini sunma biçimleri ve Perteklinin esnafa yüklediği anlamlar doğrultusunda; esnaf tipleri belirlenerek, dükkân denilen mekanlarda kâr amacı dışında ne etkileşimlerin yaşandığı ve bunun sosyal arenaya nasıl yansıdığı sosyolojik olarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to present trades-oriented interactions and interactions from the seemingly ordinary interactions of daily life, and what kinds of personalities the trades exhibit in face-to-face interactions, and the interactions it performs with its assistants and customers in an ethnographic research ; by revealing the socio-cultural, economic, demographic and political codes of the Pertek district of Tunceli and revealing the meaning of the trades within Pertek's socio-cultural texture. In the ethnographic research that the researcher has created as a shoe assistant by using participatory observation method and qualitative research methods; within the cluster of artisans in the province of Tunceli, which communicates with almost everyone in the society; The artisan cluster in Pertek district was selected as the sample. Source tests, which form part of the research and compare social interactions; The similarities and differences were compared by giving examples from the interactions of Pertek tradesmen and the findings and comments about Pertek tradesmen; daily reports were interpreted through conversations with tradesman-assistant-customer trilogy and presented to sociology in a direct narrative style. According to the ways of presenting the self of the tradesmen in daily life, which is likened to a theater scene, and the meanings that Pertek people imposes on the tradesmen; The types of trades were determined and the interactions that took place in the so-called shops except for the purpose of profit and how this was reflected in the social arena were examined sociologically.