Hadislerde Allah'ı tesbîh
The glorification Allah in hadiths
  1. Tez No: 626694
  2. Yazar: FATMA BETÜL ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YATKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tesbîh, Hz. Peygamber, Sübhânellâh, Tahmîd, Tehlîl, Namaz, Glorification, Prophet Mohammad, Subhânellâh, Praise, Saying there is no God but Allah, Prayer
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada, başta Kütüb-i Sitte olmak üzere temel hadis kaynaklarındaki hadislere göre kâinatın yaratıcısı olan yüce Allah'ı tesbîh'in önemi, nasıl ve ne şekilde olduğunu tesbit etmek hedeflenmiştir. Bu bağlamda Kur'ân'ın mübeyyini olan Hz. Peygamber'in Allah'ı tesbîhle ilgili olarak sözlü beyanları ve uygulamaları ele alınarak, tesbîh ifade eden kavramlar, tesbîhin şekilleri, önemi, yapıldığı yer ve zamanlar, kişiye kazandırdığı dünyevî ve uhrevî kazanımlar ve tesbîhle ilgili uydurulan hadisler ortaya konmuştur. Hz. Peygamber'in, birçok sahih hadiste müminleri her durum ve zamanda Allah'ı tesbîh etmeye teşvik ettiği, bizzat kendisinin uyguladığı, en kısa şekliyle“Sübhânellâhi ve bi-Hamdih”diyerek Allah'ı tesbîh etmenin, O'nun en çok sevdiği sözlerden biri olduğu ve ahirette mîzânı dolduracak kadar çok sevap kazanmaya sebep olduğu tesbit edildi. Böylece tesbîhin müminin hayatında dilinden düşürmemesi gereken bir zikir ve ibadet çeşidi olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine how and in what way the rosary to Allah and its importance, the creator of the universe, according to the hadiths in the main hadith sources, especially in the Kutub-i Sitte. In this context, the verbal statements and practices of the the Prophet Mohammad, who is the expositor of the Quran, regarding the glorify to Allah are examined. After this, the concepts that expressing the glorification, the forms of the glorification and its importance, places and times, and its rewards to the person in the world and the hereafter and apocryphal hadiths related to the glorification was been presented. It has been detected that the Prophet Mohammad in many authentic hadiths encouraged believers to glorify God in every situation and at all time, and he has practiced and the glorification God the saying, in the shortest form, 'Sübhânellâhi and bi-hamdih' it is one of the words that God loves most and it is caused enough rewards filling the scales in the hereafter. Thus, it was been presented that the glorification is a kind of dhikr and worship that should not drop out from the language of the believer.