Arkeolojik buluntular ve epigrafik belgeler ışığında Roma İmparatorluk döneminde Pamphylia'nın önde gelen kadınları
Prominent women of Pamphylia in the Roman İmperial period according to the archeological findings and epigraphic documents
- Tez No: 626757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN İZNİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Euergesia, Pamphylia, Küçük Asya, Roma İmparatorluğu, Women, Prominent, Euergesia, Pamphylia, Asia Minor, Roman Empire
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Eskiçağ toplumlarında kadının baskılanmış ve ötekileştirilmiş konumu, Roma İmparatorluk Dönemi itibariyle büyük değişiklikler göstermiştir. Bunun en önemli ör-neklerinin bir kısmı da Roma'nın hâkimiyeti altındaki Küçük Asya'da ortaya konmuştur. Çalışmamızda, Küçük Asya'nın Pamphylia bölgesinde yaşamış olan önde gelen kadınlar ele alınmış, yaşadıkları çağın sosyal ve kültürel sınırlılıkları araştırılmıştır. Bunu yaparkende kadınların erkek egemen eskiçağ dünyasının kamusal alanında kendilerini nasıl var etmeye çalıştıkları,yazıtlar aracılığıyla gösterilmeye çalışmıştır. Kadınlar Aspendos, Attaleia, Perge, Side ve Sillyon gibi antik dünyada politik olarak önemli ko-numa sahip olan beş büyük şehirden çıkan yazıtlar aracılığıyla belirlenmiştir. İS I.yüzyıldan III. yüzyıla kadar bu beş şehirde yaşamış öndegelen kadınları araştırmayı amaçlayan çalışmamızda; Roma İmparatorluğu'nun sosyokültürel ve ekonomik anlayı-şının Küçük Asya'daki kadınların yaşamlarında nasıl etkiler yarattığı da tartışılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The suppressed position of women in ancient societies has drastically changed Since Roman Imperial period. Asia Minor has had the most important examples of those changes. In our study, we examined the social and cultural boundaries of the era in which the leading women lived in Pamphylia region of Asia Minor. By doing so, we have documented through inscriptions how they attempted to exist in the public sphere in the male-dominated ancient world. We identified these women through inscriptions from Aspendos, Attaleia, Perge, Side and Sillyon which are politically important cenetrs in the ancient world. In our study, which aims to investigate the prominent women from first centruy to third century, how the socio-cultural and economic understanding of the Roman Empire had an impact on the lives of women in Asia Minor. In addition, we have tried to explain the social and legal context that generated the prominent women through the reality of Asia Minor.