Kadınlarda erken dönem uyumsuz şemalar, beden algısı ve cinsel doyum arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research of relationships between early maladaptive schemas, body image and sexual satisfaction in women
- Tez No: 626761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken dönem uyumsuz şemalar, beden algısı, cinsel doyum, Early maladaptive schemas, body image, sexual satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadınlarda erken dönem uyumsuz şemalar, beden algısı ve cinsel doyum arasındaki ilişkiyi ve bu değişkenlerin demografik verilere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemini 18-54 yaş arası 160 gönüllü kadın katılımcı oluşturmaktadır. Veriler Sosyo-demografik Veri Formu, Young Şema Ölçeği Kısa Form-3, Vücut Algısı Ölçeği ve Yeni Cinsel Doyum Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler Pearson Korelasyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Regresyon Analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; erken dönem uyumsuz şemalar, beden algısı ve cinsel doyumun bazı demografik verilere göre farklılaştığı bulunmuştur. Kopukluk, yüksek standartlar ve zedelenmiş sınırlar faktörleri ile beden algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Yüksek standartlar ve cinsel doyum arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon olduğu görülmüştür. Beden algısı ve cinsel doyum arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Cinsel doyumun yordayıcılarını bulmak için yapılan regresyon analizi sonucunda yüksek standartlar ve zedelenmiş otonomi faktörlerinin, cinsel doyumu yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Verilerden elde edilen bulgular literatürde bulunan çalışmalar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of study to research of relationship between early maladaptive schemas, body image and sexual satisfaction in women and whether early maladaptive schemas, body image and sexual satisfaction differ according to demographic data. The sample of the study constitutes 160 volunteer female participants between 18-54 age. Data were collected with Socio-demographic Form, Young Schema Questionnaire Short Form-3, Body-Cathexis Scale and New Sexual Satisfaction Scale. Data were analyzed by Pearson Correlation Analysis, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Regression Analysis. According to the results of the study, early maladaptive schemas, body image and sexual satisfaction were found to be different according to socio-demographic data. Higher body image was found to be significantly and positively corrlated with disconnected, unrelenting standards, impaired limits. Sexual satisfaction was found to be significantly and positively correlated with unrelenting standards. According to the regression analysis Impaired autonomy and unrelenting standards predict schemas sexual satisfaction. The findings were discussed in the light of the literature.