Üniversite öğrencilerinde beden memnuniyeti ve depresyon puanları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of relationship between body apprecition and depression scores in university students
- Tez No: 626760
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM ÖZTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beden Memnuniyeti, Depresyon, Üniversite Öğrencileri, Body Appreciation, Depression, University Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ülkemizde üniversite dönemi son ergenlik dediğimiz 18-22 yaş aralığına denk gelmektedir. Bu dönem içerisinde kişinin birden fazla gelişim görevi bulunmaktadır. Üstesinden gelinmesi gereken en önemli görevlerden biri de bedeni kabul etmektir. Ergenler ve kadınlar üzerinde yapılan beden imajı algısı ve memnuniyeti ile ilgili çalışmalarda, beden memnuniyetsizliğinin depresif semptomlarla ilişkili olduğu bulunmuştur. Ancak yapılan çalışmalar son derece sınırlı olup literatürde son derece az sayıda çalışma olduğu görülmüştür. Bütün bu bilgiler ışığında bu çalışmada, üniversite öğrencilerine ilişkin beden memnuniyeti seviyesinin depresyon puanları ile ilişkisinin bulunup bulunmadığı bilimsel bir gerçeklikle sunulmuştur. Bu çalışmada, katılımcılara Beden Memnuniyeti Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri verilmiştir. 100 kadın ve 100 erkek olmak üzere 200 üniversite öğrencisine uygulanmıştır. Elde edilecek veriler SPSS Programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Dahil olma kriteri üniversite öğrencisi olmaktır. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde beden memnuniyeti ve depresyon puanları arasındaki ilişki incelenmiştir. Tez, bu konu hakkında bilgi sağlamak ve literatüre katkı yapmayı hedeflemektedir. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin depresyon ölçeğinden aldıkları puan arttıkça, genel beden memnuniyeti ölçeğinden aldıkları puanlarda azalma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In Turkey the average age of university students ranges between 18-22 which is considered to be end of adolescence. Individuals have several development tasks during this is to accept one's body. Studies about body image perception and satisfaction in adolescents and women have found that body image dissatisfaction is relate with depressive symptoms. However the number of such studies is extremely limited and there are only a few studies on the subject in the literature. Based on this information and with a scientific approach, this study intends to establish whether body image satisfaction levels among university students are related with their depression points. The Body Appreciation Scale and Beck Depression Inventory were used in this investigation. 200 (100 women and 100 men) university students were enrolled in this study. The data obtained was evaluated using SPSS program. Inclusion criteria was to be a university student. This study investigates the relationship between body image appreciation and depression scores of university students. This study aims to provide information on this subject and contribute to the literature. As a result, it has seen that as the scores of the students on the depression scale increased, the scores on the general body appreciation scale decreased.